Ο καφές μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος

Μια μεγάλη διεθνής ομάδα ερευνητών βρήκε ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ τακτικά έχουν πολύ περισσότερα από έναν τύπο βακτηρίων του εντέρου από τους ανθρώπους που δεν πίνουν καφέ. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, η ομάδα ανέλυσε δείγματα κοπράνων και αίματος από μεγάλο αριθμό ατόμων και μελέτησε επίσης παρόμοια δεδομένα σε μεγάλες ιατρικές βάσεις δεδομένων, αναζητώντας τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στο μικροβίωμα του εντέρου.

Ο Nathan McNulty και ο Jeffrey Gordon με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον έχουν δημοσιεύσει ένα άρθρο News & Views στο ίδιο τεύχος περιοδικού που περιγράφει αυτή την εργασία.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών έχει επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, στην κοινότητα μυκήτων, ζυμομυκήτων και βακτηρίων που ζουν στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα. Αλλά ποιες τροφές προάγουν ένα υγιές βίωμα και ποιες είναι επιζήμιες δεν είναι ακόμα καλά κατανοητές.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να μάθει περισσότερα σχετικά με τον αντίκτυπο ενός μεμονωμένου τροφίμου, ή σε αυτή την περίπτωση ενός ποτού, στο βίωμα του εντέρου. Επέλεξαν τον καφέ για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή καταναλώνεται από πολλούς ανθρώπους και δεύτερον, γιατί είτε καταναλώνεται καθημερινά είτε καθόλου.

Για να μάθουν για τον αντίκτυπο της κατανάλωσης καφέ στο μικροβίωμα του εντέρου, οι ερευνητές ξεκίνησαν αναλύοντας ιατρικά δεδομένα για περίπου 22.800 άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και για άλλα 54.200 άτομα σε 211 ομάδες. Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν δεδομένα δειγμάτων κοπράνων από άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν καφέ και από εκείνα που δεν έπιναν, ενώ διερεύνησαν διαφορές στο βιοϋλικό του εντέρου μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική διαφορά στις δύο ομάδες -τον πληθυσμό ενός βακτηρίου που ονομάζεται Lawsonibacter asaccharolyticus. Οι άνθρωποι που έπιναν καφέ τακτικά είχαν επίπεδα οκτώ φορές υψηλότερα από αυτά που δεν έπιναν και η διαφορά παρέμεινε σταθερή για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει ότι δεν γνωρίζει τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα L. asaccharolyticus στους ανθρώπους, αλλά προτείνει ότι πιθανότατα σχετίζεται με οφέλη για την υγεία που έχουν αποδοθεί στην κατανάλωση καφέ. Υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις ενός μεμονωμένου τροφίμου ή ποτού στο βίωμα του ανθρώπινου εντέρου.

Περισσότερες πληροφορίες: Paolo Manghi et al, Coffee consumption is associated with intestinal Lawsonibacter asaccharolyticus abundance and prevalence across multiple cohorts, Nature Microbiology (2024). DOI: 10.1038/s41564-024-01858-9. Nathan P. McNulty et al, Coffee habits help shape gut communities, Nature Microbiology (2024). DOI: 10.1038/s41564-024-01869-6.

Δείτε επίσης