Το πρόσθετο τροφίμων καραγενάνη (Ε407) μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ελκών και αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα στα ζώα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό τι επίδραση έχει η καραγενάνη στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους.
Αυτό το ερώτημα έχει διερευνηθεί τώρα σε μια κλινική μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του DZD (Deutsches Zentrum fuer Diabetesforschung DZD), καθηγητή Robert Wagner και Norbert Stefan. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine.
Στη μελέτη, σε νέους, υγιείς άνδρες με ΔΜΣ μικρότερο από 30 kg/m² (μέσος όρος ΔΜΣ 24,5 kg/m²) δόθηκε είτε καραγενάνη εκτός από την κανονική τους διατροφή, σε ποσότητα περίπου ισοδύναμη με δύο έως τρεις φορές την ημερήσια δόση καταναλώνεται στις ΗΠΑ ή εικονικό φάρμακο. Και οι δύο ομάδες παρατηρήθηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της διαπερατότητας του λεπτού εντέρου, πιθανότατα λόγω φλεγμονής του εντέρου.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση καραγενάνης, παρόμοια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε μελέτες σε ζώα, μπορεί να βλάψει τη λειτουργία φραγμού του εντέρου», εξηγεί ο καθηγητής Βάγκνερ. «Αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών». Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερο σωματικό βάρος παρουσίασαν μείωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η ευαισθησία στην ινσουλίνη -η αποτελεσματικότητα της ορμόνης ινσουλίνης να μειώνει το σάκχαρο του αίματος- που αρχίζει νωρίς πριν από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Αν και η δράση της ινσουλίνης δεν μεταβλήθηκε σημαντικά από την καραγενάνη στους 20 συμμετέχοντες της μελέτης, τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερο σωματικό βάρος παρουσίασαν μείωση της αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης, ειδικά στο συκώτι, με αυξημένη κατανάλωση καραγενάνης.
Επιπλέον, οι περισσότεροι υπέρβαροι άνδρες έτειναν να αυξάνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα και να εμφανίζουν σημάδια φλεγμονής στον υποθάλαμο -την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό του σακχάρου και την όρεξη- με υψηλότερη πρόσληψη καραγενάνης.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της καραγενάνης στην υγεία.
«Τα άτομα μας ήταν, κατά μέσο όρο, πιθανώς ακόμη πολύ υγιή για να εμφανίσουν σημαντικές μεταβολικές επιδράσεις από την καραγενάνη», λέει ο Stefan. «Ωστόσο, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή υπέρβαρα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ισχυρότερα. Για να επιβεβαιωθεί αυτό, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού».
Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία περαιτέρω ερευνών για τις επιπτώσεις της καραγενάνης στον ανθρώπινο οργανισμό. «Δεδομένης της ευρείας χρήσης της καραγενάνης στα τρόφιμα, οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», καταλήγει ο Wagner. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς τα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, προκειμένου να κάνουμε τεκμηριωμένες συστάσεις στο κοινό».
Περισσότερες πληροφορίες: Robert Wagner et al, Carrageenan and insulin resistance in humans: a randomized double-blind cross-over trial, BMC Medicine (2024). DOI: 10.1186/s12916-024-03771-8.