Tου Jonathan G. Hakun, The Conversation.
Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα, όπως μια σύντομη βόλτα ή το παιχνίδι με τα παιδιά, μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη γνωστική υγεία, ισοδύναμα με την αντιστροφή τεσσάρων ετών γνωστικής γήρανσης. Αυτό ήταν ένα βασικό εύρημα για τους συναδέλφους μου και εμένα στη νέα μας μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Behavioral Medicine.
Πριν από την εγγραφή σε μια μελέτη για τη δίαιτα και τον κίνδυνο άνοιας, ζητήσαμε από ένα ποικίλο δείγμα 204 μεσήλικων ενηλίκων να κάνουν check in πέντε φορές την ημέρα για περίοδο εννέα ημερών, μέσω μιας εφαρμογής smartphone. Κάθε check-in περιλάμβανε τη συμπλήρωση μιας σύντομης έρευνας που ρωτούσε για τη διάθεσή τους, τις διατροφικές επιλογές τους και εάν είχαν κάποια σωματική δραστηριότητα στις περίπου 3,5 ώρες πριν από την έρευνα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μερικά σύντομα παιχνίδια εγκεφάλου -που σημαίνει γνωστικές αξιολογήσεις βασισμένες στην απόδοση που διήρκεσαν περίπου ένα λεπτό το καθένα- για να αξιολογήσουν τη νοητική ταχύτητα και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.
Η ομάδα μου διαπίστωσε ότι η απόδοσή μας στο μέτρο της ταχύτητας γνωστικής επεξεργασίας βελτιώθηκε κατά τα check-in όταν οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ήταν σωματικά δραστήριοι κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της έρευνας. Αν και δεν είδαμε βελτιώσεις στο μέτρο της μνήμης εργασίας μας, ο χρόνος που χρειάστηκε για την ολοκλήρωση της εργασίας μνήμης αντικατόπτριζε αυτό που είδαμε για το μέτρο της ταχύτητας επεξεργασίας.
Παρατηρήσαμε αυτές τις βελτιώσεις στην ταχύτητα ανεξάρτητα από το αν η δραστηριότητα ήταν ελαφρύτερης ή μέτριας έως έντονης έντασης. Αυτό μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κίνηση, είτε είχε τη μορφή σκόπιμης άσκησης είτε μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας, ήταν το βασικό συστατικό για την επίτευξη αυτού του οφέλους.
Γιατί έχει σημασία
Κατά κανόνα, όσο μεγαλώνουμε, γινόμαστε πιο αργοί, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ενώ η έρευνα σχετικά με την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής έχει δείξει τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη γνωστική και εγκεφαλική υγεία από το να παραμείνουμε σωματικά δραστήριοι, μεγάλο μέρος αυτής της εργασίας έχει επικεντρωθεί στη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα -ή αυτό που οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ως άσκηση- που συνιστάται από τις Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας για Αμερικανούς. Αυτές οι οδηγίες και άλλοι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κινούνται περισσότερο και να κάθονται λιγότερο.
Οι συνάδελφοί μου και εγώ ενδιαφερόμαστε να κατανοήσουμε πώς το να κινούμαστε περισσότερο μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική μας υγεία ή να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας καθώς γερνάμε, σε ποια χρονική κλίμακα εμφανίζονται αυτά τα οφέλη και ποια είδη κίνησης πληρούν τις προϋποθέσεις.
Τι ακόμα δεν είναι γνωστό
Η μελέτη μας βασίστηκε στους συμμετέχοντες να αναφέρουν εάν ήταν σωματικά δραστήριοι κατά το διάστημα μεταξύ κάθε check-in. Παρόλο που οι συμμετέχοντες έλαβαν εκπαίδευση για το πώς να σκέφτονται τα επίπεδα έντασης, είναι πιθανό ότι κάθε συμμετέχων είχε μια ελαφρώς διαφορετική αντίληψη για τις δραστηριότητές του.
Για παράδειγμα, ένας συμμετέχων μπορεί να μην πίστευε ότι η πρόσφατη βόλτα του ήταν πράγματι μια μέτριας έντασης δραστηριότητα. Οι συσκευές παρακολούθησης φυσικής δραστηριότητας που μπορούν να διαχωρίσουν το χρόνο και την ένταση θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη μελλοντική έρευνα να αποκαλύψει αυτές τις συσχετίσεις με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου για να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην υγεία του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Οι ερευνητικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη από την ομάδα μας για την καλύτερη κατανόηση αυτών των συσχετίσεων σε ευρύτερα χρονικά διαστήματα.
Η έρευνά μου περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων μέσω smartphone και φορητών συσκευών για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αλληλεπιδρούν οι συμπεριφορές που προάγουν την υγεία και η γνωστική υγεία καθώς γερνάμε. Αυτός ο τύπος ψηφιακής προσέγγισης επιτρέπει στην ομάδα μου να διερευνήσει ερωτήσεις σχετικά με το πώς η καθημερινή συμπεριφορά και η εμπειρία επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία στην καθημερινή ζωή και αντιπροσωπεύει μια σημαντική μεθοδολογική πρόοδο στον ερευνητικό χώρο για τον κίνδυνο και την πρόληψη της άνοιας.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, στοχεύουμε στον καλύτερο εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για αρνητικά γνωστικά αποτελέσματα και νέους στόχους για την πρόληψη της άνοιας.