Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά συχνά θεωρούνται πιο υγιεινά από τη ζάχαρη, αλλά νέα ευρήματα επιβεβαίωσαν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον χειρισμό της ζάχαρης στον οργανισμό.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας εξέτασαν την επίδραση που έχουν τα γλυκαντικά, όπως το Splenda, στην ικανότητα ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τη συνήθη και υψηλή πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών με αυξημένη εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας προκλινικής μελέτης δύο εβδομάδων στο περιοδικό Nutrients. «Σε αυτή τη μελέτη απόδειξης της ιδέας, θέλαμε να ανακαλύψουμε πώς οι μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη (Splenda) και η ακεσουλφάμη-Κ θα μπορούσαν να αλλάξουν τον χειρισμό του σακχάρου», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Richard Young.
«Συγκεκριμένα, εάν αυτά τα γλυκαντικά αλληλεπιδρούν με τις οδούς αίσθησης της γλυκύτητας στο έντερο που διέπουν τον ρυθμό πρόσληψης ζάχαρης άμεσα ή έμμεσα μέσω των επιδράσεων στα βακτήρια του εντέρου. Χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά, εκκαθαρίσαμε τα βακτήρια του εντέρου από τα μισά ποντίκια και στη συνέχεια, για δύο εβδομάδες, δώσαμε σουκραλόζη και ακεσουλφάμη-Κ στο πόσιμο νερό».
Τα ποντίκια που έλαβαν τα τεχνητά γλυκαντικά απορρόφησαν τη ζάχαρη με ταχύτερο ρυθμό από το έντερό τους σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν, ανεξάρτητα από το αν τους χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, δείχνοντας ότι αυτά τα γλυκαντικά επηρέαζαν την πρόσληψη ζάχαρης από το έντερο. Η χορήγησή τους σε διάστημα δύο εβδομάδων, ωστόσο, δεν άλλαξε τις συνολικές αποκρίσεις σακχάρου στο αίμα.
«Αυτά τα ευρήματα βοηθούν πολύ στην απάντηση σε ορισμένες από τις θεμελιώδεις ερωτήσεις που έχουμε σχετικά με τις επιδράσεις των μη θρεπτικών γλυκαντικών και δείχνουν ότι παρά την εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι μεταβολικά αδρανή, η συνήθης υψηλή πρόσληψή τους μπορεί να αλλάξει τους μηχανισμούς χειρισμού της ζάχαρης», είπε. Δρ. Braden Rose, μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Περισσότερες πληροφορίες: Braden D. Rose et al, Host or the Hosted? Effects of Non-Nutritive Sweeteners on Intestinal and Microbial Mechanisms of Glycemic Control, Nutrients (2024). DOI: 10.3390/nu16213628.