Αν ξέρουμε ποια είναι η υγιεινή διατροφή, γιατί είναι δύσκολο να την ακολουθήσουμε;

Της Nina Van Dyke, The Conversation.

Η υγιεινή διατροφή μας προστατεύει από μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου. Από την πρώιμη παιδική ηλικία, λαμβάνουμε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το πώς πρέπει να τρώμε για να είμαστε υγιείς και να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθένειας. Και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μια ευρεία κατανόηση του τι είναι η υγιεινή διατροφή. Αλλά αυτή η γνώση δεν οδηγεί πάντα σε πιο υγιεινή διατροφή.

Στη μελέτη μας, ξεκινήσαμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι τρώνε με τον τρόπο που τρώνε – και τι τους εμποδίζει να τρώνε καλύτερα. Η έλλειψη χρόνου ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για το μαγείρεμα και την κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων.

Πώς αποφασίζετε τι θα φάτε;

Μιλήσαμε με 17 ενήλικες σε ένα περιφερειακό κέντρο της Βικτώριας της Αυστραλίας. Επιλέξαμε μια περιφερειακή τοποθεσία επειδή έχει γίνει λιγότερη έρευνα με άτομα που ζουν εκτός μητροπολιτικών περιοχών και επειδή τα ποσοστά παχυσαρκίας και άλλα θέματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή είναι υψηλότερα σε τέτοιες περιοχές στην Αυστραλία.

Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν ένα μείγμα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων μερικών που είπαν ότι ξεπέρασαν το «υγιές βάρος» τους και ορισμένων που είχαν κάνει προηγουμένως δίαιτα για να χάσουν βάρος. Όμως όλοι οι συμμετέχοντες ήταν είτε:

  • νεαρές γυναίκες ηλικίας 18–24 ετών χωρίς παιδιά
  • γυναίκες ηλικίας 35–45 ετών με παιδιά δημοτικού
  • άνδρες ηλικίας 35–50 ετών που ζουν με σύντροφο και με παιδιά προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιλέξαμε αυτές τις ομάδες για να στοχεύσουμε τις ηλικίες και τα στάδια ζωής στα οποία μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στις διατροφικές συμπεριφορές. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι οι νεότερες γυναίκες τείνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εμφάνιση και όχι για την υγιεινή διατροφή, ενώ οι γυναίκες με παιδιά συχνά μετατοπίζουν την εστίασή τους στην παροχή της οικογένειάς τους. Οι άνδρες τείνουν να ενδιαφέρονται λιγότερο για το τι τρώνε.

Ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες για το πώς αποφάσισαν τι φαγητό θα φάνε, πότε και πόσο, και τι τους εμπόδισε να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Δεν αφορά μόνο τη γεύση και την υγιεινή

Διαπιστώσαμε ότι, αν και τέτοιες αποφάσεις καθορίζονταν εν μέρει από γευστικές προτιμήσεις και λόγους υγείας, επηρεάζονταν σε μεγάλο βαθμό από πολλούς άλλους παράγοντες, πολλοί από τους οποίους είναι εκτός του ελέγχου του ατόμου. Αυτά περιελάμβαναν τις προτιμήσεις των άλλων μελών του νοικοκυριού για τα τρόφιμα, τις οικογενειακές δραστηριότητες, τους εργασιακούς και χρονικούς περιορισμούς, την ευκολία και την τιμή.

Υγιεινή διατροφή σημαίνει κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων μιας ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών, ενώ περιορίζετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόσθετα σάκχαρα και το υπερβολικό αλάτι. Η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει επίσης το πώς τρώμε και πώς σκεφτόμαστε το φαγητό, όπως η θετική σχέση με το φαγητό.

Μια γυναίκα 35 έως 45 ετών, για παράδειγμα, είπε ότι οι χρονικοί περιορισμοί και οι οικογενειακές προτιμήσεις καθιστούν δύσκολη την προετοιμασία πιο υγιεινών τροφίμων: «Λατρεύω την ευκαιρία όταν μπορώ να πάρω μια συνταγή και να πάρω όλα τα συστατικά και να την φτιάξω σωστά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Συνήθως είναι ό,τι υπάρχει και τι είναι γρήγορο. Και τι θα φάει ο καθένας».

Ένας από τους άνδρες ηλικίας 35 έως 50 ετών σημείωσε επίσης τον βαθμό στον οποίο οι οικογενειακές δραστηριότητες και οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών υπαγόρευαν τις επιλογές γευμάτων: «Έχουμε καθορισμένες μέρες όπου, όπως τα βράδια της Τετάρτης, πρέπει να τυρί και ψήγματα, γιατί αυτό θέλουν τα αγόρια μετά το μάθημα κολύμβησης».

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά είναι συχνά πιο δεκτικά σε νέα τρόφιμα από ό,τι πιστεύουν οι γονείς τους. Ωστόσο, η εισαγωγή νέων πιάτων απαιτεί επιπλέον χρόνο και προγραμματισμό.

Μια γυναίκα 18 έως 24 ετών συζήτησε το ρόλο των χρονικών περιορισμών, των δραστηριοτήτων του συντρόφου της και της τιμής που επηρεάζουν το τι και πότε τρώει: «Ο σύντροφός μου παίζει μπιλιάρδο το βράδυ της Δευτέρας και της Τετάρτης, επομένως πίνουμε πάντα τσάι πολύ νωρίτερα και μαγειρεύουμε τα απλά πράγματα που δεν χρειάζονται τόσο χρόνο, ώστε να μπορεί να δειπνήσει πριν πάει αντί να αγοράσει γεύματα σε παμπ που κοστίζουν περισσότερα χρήματα».

Παρά τις δημοφιλείς αντιλήψεις, οι υγιεινές δίαιτες δεν είναι πιο ακριβές από τις ανθυγιεινές δίαιτες. Μια μελέτη που συνέκρινε τις τρέχουσες (ανθυγιεινές) δίαιτες με αυτό που οι Αυστραλιανές Διατροφικές Κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν στους ανθρώπους να τρώνε και διαπίστωσε ότι η υγιεινή διατροφή ήταν 12-15% φθηνότερη από τις ανθυγιεινές δίαιτες για μια οικογένεια δύο ενηλίκων και δύο παιδιών. Ωστόσο, η εκμάθηση και ο σχεδιασμός για την προετοιμασία νέων τύπων γευμάτων απαιτεί προσπάθεια και χρόνο.

Η απλή εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με το τι πρέπει να τρώνε δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε πιο υγιεινή διατροφή. Οι άνθρωποι θέλουν να τρώνε πιο υγιεινά, ή τουλάχιστον ξέρουν ότι πρέπει να τρώνε πιο υγιεινά, όμως ορισμένα πράγματα εμποδίζουν. Ένα κλειδί για τη βελτίωση των διατροφικών συμπεριφορών των ανθρώπων είναι να διευκολύνεται η πιο υγιεινή διατροφή. Οι αλλαγές πολιτικής για τη διευκόλυνση της υγιεινής διατροφής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επιδότηση πιο υγιεινών τροφίμων, όπως τα φρέσκα προϊόντα, την παροχή κινήτρων στους λιανοπωλητές να προσφέρουν υγιεινές επιλογές και τη διασφάλιση πρόσβασης σε θρεπτικά γεύματα στα σχολεία και τους χώρους εργασίας.

Πώς μπορείτε λοιπόν να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων;

Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να κάνετε ευκολότερες υγιεινές επιλογές στο νοικοκυριό σας:

  • Εάν ορισμένες ημέρες της εβδομάδας είναι ιδιαίτερα απασχολημένες, με λίγο χρόνο για προετοιμασία φρέσκου φαγητού, σχεδιάστε να μαγειρέψετε τις ημέρες που έχετε περισσότερο χρόνο. Αποθηκεύστε το επιπλέον φαγητό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για γρήγορη προετοιμασία.
  • Εάν σας πιέζει συχνά ο χρόνος κατά τη διάρκεια της ημέρας και απλά αρπάζετε ό,τι φαγητό είναι βολικό, έχετε υγιεινά σνακ άμεσα διαθέσιμα και προσβάσιμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα μπολ με φρούτα στη μέση του πάγκου της κουζίνας ή κράκερ ολικής αλέσεως και ανάλατους ξηρούς καρπούς σε κοντινή απόσταση.
  • Συζητήστε τις διατροφικές προτιμήσεις με την οικογένειά σας και καταλήξτε σε μερικά υγιεινά γεύματα που αρέσουν σε όλους. Για τα μικρότερα παιδιά, δοκιμάστε να σερβίρετε μόνο μια μικρή ποσότητα του νέου φαγητού και σερβίρετε νέα φαγητά μαζί με τα φαγητά που τους αρέσει ήδη να τρώνε και είναι εξοικειωμένα.
  • Εάν βασίζεστε πολύ σε γεύματα σε πακέτο ή σε υπηρεσίες παράδοσης γευμάτων, δοκιμάστε να κάνετε μια λίστα πριν γεύματα που σας αρέσουν που είναι επίσης πιο υγιεινά. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επιλέξετε άπαχο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι που έχει ψηθεί στη σχάρα, στο φούρνο ή σε ποσέ (αντί για τηγανητό) και να αναζητήσετε γεύματα με πολλά λαχανικά ή σαλάτα.
  • Θυμηθείτε, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν καλύτερη γεύση και είναι συχνά φθηνότερα όταν είναι στην εποχή τους. Τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά είναι μια υγιεινή και γρήγορη εναλλακτική.

Δείτε επίσης