Η φλεγμονώδης διατροφή συνδέεται με 80% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η άνοια αναμένεται να φτάσει τα 152 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2050, επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο τους φροντιστές και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ οι εξελίξεις στις φαρμακευτικές θεραπείες έχουν βελτιώσει τη φροντίδα και τους στοχευμένους μηχανισμούς ασθενειών, τα προληπτικά μέτρα παραμένουν άπιαστα.

Η διατροφή έχει αναγνωριστεί ως πιθανή οδός για τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει τις αντιφλεγμονώδεις δίαιτες, όπως η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα MIND, με βραδύτερη γνωστική έκπτωση και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Ο Διατροφικός Φλεγμονώδης Δείκτης (Dietary Inflammatory Index ή DII) είναι ένα τυποποιημένο εργαλείο που ποσοτικοποιεί το φλεγμονώδες δυναμικό μια διατροφής αναλύοντας θρεπτικά συστατικά, βιοδραστικές ενώσεις και συστατικά τροφίμων. Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες σχετίζονται με συστηματική φλεγμονή, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει σε νευροεκφυλιστικές διεργασίες.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Framingham Heart Study Offspring για να αναλύσουν διατροφικά δεδομένα και την επίπτωση στην άνοιας και τη νόσο Αλτσχάιμερ για μια περίοδο παρακολούθησης περίπου 13 ετών.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.487 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω χωρίς άνοια κατά την έναρξη. Οι διατροφικές πληροφορίες ελήφθησαν από ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια τριών κύκλων εξέτασης (1991-1995, 1995-1998 και 1998-2001).

Οι βαθμολογίες για τον Διατροφικό Φλεγμονώδη Δείκτη υπολογίστηκαν για 36 διατροφικά συστατικά, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν είτε ως αντιφλεγμονώδη (π.χ. φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, D, E, ωμέγα-3 λιπαρά) είτε ως προφλεγμονώδη (π.χ. κορεσμένα λιπαρά, συνολική ενεργειακή πρόσληψη και υδατάνθρακες).

Οι διαγνώσεις άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, επιβεβαιώθηκαν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό νευρολογικών αξιολογήσεων, νευροψυχολογικών εξετάσεων και ανασκοπήσεων ιατρικού φακέλου. Η συνεχής επιτήρηση εξασφάλιζε την πλήρη καταγραφή περιπτώσεων άνοιας.

Από τους 1.487 συμμετέχοντες, οι 246 εμφάνισαν άνοια κάθε αιτίας, συμπεριλαμβανομένων 187 περιπτώσεων νόσου Αλτσχάιμερ. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερες βαθμολογίες φλεγμονής είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άνοιας τόσο για κάθε αιτία όσο και για Αλτσχάιμερ.

Για κάθε αύξηση μιας μονάδας στη βαθμολογία DII, ο κίνδυνος άνοιας κάθε αιτίας αυξήθηκε κατά 21%. Μια παρόμοια αύξηση στις βαθμολογίες DII συσχετίστηκε με 20% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας Αλτσχάιμερ.

Όταν οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν με βάση τις βαθμολογίες του φλεγμονώδους δείκτη τους, εκείνοι με τις πιο προφλεγμονώδεις δίαιτες είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια κάθε αιτίας σε σύγκριση με εκείνους με τις πιο αντιφλεγμονώδεις δίαιτες.

Η συσχέτιση παρέμεινε μετά την προσαρμογή για δημογραφικούς, τρόπο ζωής και κλινικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, ο δείκτης μάζας σώματος, η φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η συνολική ενεργειακή πρόσληψη.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η διατροφική φλεγμονή συμβάλλει σε νευροεκφυλιστικές διεργασίες, πιθανώς μέσω συστημικών οδών φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή, που προκαλείται από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε προφλεγμονώδη συστατικά, όπως κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και να προάγει το σχηματισμό πλάκας αμυλοειδούς-βήτα, χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα φλαβονοειδή, μπορεί να εξουδετερώσουν αυτές τις επιδράσεις μειώνοντας την παραγωγή κυτοκινών και υποστηρίζοντας την υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες όπως η δοκιμή PREDIMED έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία, πιθανότατα μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή.

Ως μελέτη παρατήρησης, δεν υπάρχει τρόπος να καθοριστεί συγκεκριμένη αιτιότητα.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις που δίνουν έμφαση στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας ως μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Περισσότερες πληροφορίες: Debora Melo van Lent et al, Association between dietary inflammatory index score and incident dementia, Alzheimer’s & Dementia (2024). DOI: 10.1002/alz.14390.

Δείτε επίσης