Δίαιτα: Αν στην αρχή δεν τα καταφέρετε, προσπαθήστε, προσπαθήστε ξανά

Στον τομέα της διαχείρισης της παχυσαρκίας, η νούμερο 1 θεραπεία που συνιστάται σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι να κάνουν δίαιτα. Έχουν ακολουθηθεί κάθε είδους δίαιτες, πάντα με την υπόσχεση ότι αυτή η δίαιτα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και θα οδηγήσει σε μακροχρόνια απώλεια βάρους. Λοιπόν, όλοι ξέρουμε πώς τελειώνει αυτή η ιστορία. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν κάποια βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, μόνο για να τα ανακτήσουν όλα και μερικά κιλά.

Γιατί λοιπόν οι δίαιτες δεν λειτουργούν; Υπάρχει μια πραγματική πρόκληση, καθώς ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια διαρκής απώλεια βάρους είναι ο θερμιδικός περιορισμός μακροπρόθεσμα, που οδηγεί στη φυσική υπόθεση ότι μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων πρέπει να είναι το κλειδί. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα θεμελιώδες ελάττωμα. Ας χρησιμοποιήσουμε μια αναλογία. Για να κερδίσετε στα 100 μέτρα, πρέπει να τρέξετε γρήγορα. Ως εκ τούτου, κάποιος θα πίστευε ότι πρέπει να προπονείστε για να κινεί τα πόδια πιο γρήγορα. Αλλά ίσως το θέμα είναι όχι απλώς να προσπαθείτε να τρέξετε πιο γρήγορα, αλλά να προσπαθήσετε να τρέξετε με καλύτερη τεχνική. Ίσως ακόμα ένα όραμα νίκης και μια νοητική στάση νίκης να είναι σημαντική. Υπάρχουν περισσότερες πτυχές για να κερδίσετε έναν αγώνα από το να προπονείστε απλώς.

Επομένως, για την απώλεια βάρους, ίσως δεν αφορά μόνο τη διατροφή (τρώγοντας λιγότερο), αλλά να μπορέσετε να επιτύχουμε τις χαμηλότερες θερμίδες ως υποπροϊόν των αποτελεσματικών στρατηγικών που εφαρμόζονται για την επίτευξη του στόχου της διαχείρισης βάρους. Για να κατανοήσετε ποιες είναι οι αποτελεσματικές στρατηγικές, πρέπει να λάβετε υπόψη όχι μόνο την ανθρώπινη φυσιολογία αλλά και την ψυχολογία.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις για τη θεραπεία παθήσεων όπως η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις είναι πολύ χρήσιμες. Αυτή η προσέγγιση ονομάζεται «ιατρική διατροφική θεραπεία» και θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία παθήσεων ή για την πρόληψή τους, όπου υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση της. Η υγιεινή βιώσιμη διατροφή πρέπει να είναι ο στόχος.

Όσον αφορά τη διαχείριση του βάρους, χρειαζόμαστε τον περιορισμό των θερμίδων. Όπως ακριβώς, αν ο σταρ του στίβου θέλει να κερδίσει, θα χρειαστεί να τρέξει γρήγορα, επομένως αυτός ο στόχος υπάρχει. Ωστόσο, πρέπει να επιτευχθεί με συγκεκριμένα μέσα, όχι απλώς να σκεφτόμαστε ότι αρκεί να «κινούμε τα πόδια πιο γρήγορα». Ομοίως, για την επίτευξη χαμηλότερων θερμίδων, υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι που προέρχονται από την κατανόησή μας για τη βιολογία και περιλαμβάνουν τη διατροφή την ψυχολογική παρέμβαση και τα φάρμακα. Αυτές οι παρεμβάσεις δρουν εντός της νευροχημείας του εγκεφάλου για να δημιουργήσουν την ικανότητα επίτευξης μακροπρόθεσμου περιορισμού των θερμίδων. Η διαχείριση βάρους θα πρέπει να αφαιρέσει την ιδέα της δίαιτας και μόνο. Το να ακολουθείτε την υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές ανησυχίες ή παθήσεις.

Αποτυχία και επιτυχία

Το να παίρνετε πίσω τα κιλά μόλις τελειώσει μια δίαιτα είναι πολύ συνηθισμένο για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος (συχνά χαρακτηρίζεται ως αποτυχία του ατόμου, ένδειξη έλλειψης θέλησης και πειθαρχίας), αλλά μια μελέτη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του York στο Οντάριο του Καναδά, βρείτε ότι τέτοιες παλινδρομήσεις είναι εμπειρίες μάθησης -ίσως ακόμη και απαραίτητα βήματα προς τη διαρκή απώλεια βάρους και τη βελτίωση της συνολικής υγείας.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες περιόδους απώλειας και ανάκτησης βάρους δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αποτυχίες, αλλά ως πρακτική», λέει η Jennifer Kuk, καθηγήτρια στη Σχολή Κινησιολογίας και Επιστήμης Υγείας του Πανεπιστημίου του York και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity’s το 2022 και περιέλαβε 9.348 άτομα από την ιατρική κλινική Wharton, μια κλινική απώλειας βάρους και διαβήτη στο Burlington, Ont.

Το ιστορικό απώλειας βάρους κάθε συμμετέχοντα καταγράφηκε μέσω ερωτηματολογίου και οι αλλαγές βάρους τους αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου. Η πλειοψηφία των ασθενών ανέφερε ότι είχαν γίνει υπέρβαροι πριν από την ηλικία των 40 ετών και ότι είχαν χάσει τουλάχιστον 10 κιλά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Για τις γυναίκες, αλλά όχι για τους άνδρες, μια πρώιμη έναρξη των περισσότερων κιλών και μια πιο σωρευτική απώλεια βάρους συνολικά συσχετίστηκαν με λίγο μεγαλύτερη απώλεια βάρους στην κλινική. Και, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, η μεγαλύτερη συχνότητα απώλειας βάρους στο παρελθόν συσχετίστηκε με μεγαλύτερη απώλεια βάρους στην κλινική.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η επίτευξη της μακροπρόθεσμης επιτυχίας τείνει να απαιτεί πολλαπλές προσπάθειες χρησιμοποιώντας διαφορετικές προσεγγίσεις. Και σε κάθε στάδιο, η υποτροπή και η ανάκτηση βάρους είναι αναμενόμενη ως απαραίτητο συστατικό της διαχείρισης βάρους και της διαδικασίας βελτιστοποίησης της υγείας.

«Αυτά τα δεδομένα είναι καθησυχαστικά ότι οι προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες δεν έφεραν τους ασθενείς σε μειονεκτική θέση από το να είναι επιτυχημένοι», λέει ο συν-συγγραφέας Sean Wharton, κλινικός επίκουρος καθηγητής της Σχολής Υγείας του York University και διευθυντής της Ιατρικής Κλινικής Wharton. «Κάποιος θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει προσπάθειες για τη διαχείριση του βάρους του και είναι πιθανό ότι μια κατάλληλη προσέγγιση -ειδικά με αποδεδειγμένα αποτελεσματικές παρεμβάσεις όπως η φαρμακευτική αγωγή ή η ψυχολογική παρέμβαση- θα είναι τελικά αποτελεσματική».

«Για οποιαδήποτε αλλαγή τρόπου ζωής ή συμπεριφοράς, η εξατομίκευση της προσέγγισης -δηλαδή η εξάσκηση και η τελειοποίηση στρατηγικών που λειτουργούν για αυτό το άτομο με την πάροδο του χρόνου- είναι βασική ιδέα και στην μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους δεν θα πρέπει να διαφέρει», πρόσθεσε ο Wharton.

Σε μια άλλη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές, στην ιατρική κλινική Wharton, εξετάστηκαν 227 άτομα που αποφάσισαν να δοκιμάσουν περισσότερες από μία διατροφικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση του βάρους τους. Κανένας από αυτούς δεν έπαιρνε φάρμακα ούτε έκανε βαριατρική επέμβαση. Δοκίμασαν δίαιτες με μειωμένες θερμίδες και στη συνέχεια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μετά διαλείπουσα νηστεία. Όλες οι δίαιτες είχαν ως αποτέλεσμα την ίδια απώλεια βάρους. Αλλά, όταν έκαναν διαδοχικά και τις τρεις δίαιτες, αποδείχθηκε ότι έχασαν περισσότερο βάρος από ό,τι καταγράφεται συνήθως με μία μόνο δίαιτα. Οι ασθενείς έχασαν 11,1 κιλά, πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο των 3-5 κιλών. Επομένως, φαίνεται ότι αυτά τα άτομα με κίνητρα τα πήγαν καλά καθώς άλλαξαν δίαιτα, ίσως επειδή δεν βαριούνται. Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που μπορείτε να ακολουθήσετε. Το συμπέρασμα είναι ότι μπορείτε να διαλέξετε οποιοδήποτε τρόπο αδυνατίσματος, εφόσον πρόκειται για υγιεινές δίαιτες. Για παράδειγμα, ακολουθήστε μια πλήρη φυτική διατροφή. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση του βάρους λόγω της φυσικά χαμηλότερης πυκνότητας θερμίδων και της υψηλής πυκνότητας θρεπτικών συστατικών.

Το μήνυμα από αυτό είναι, όπως και με πολλά άλλα πράγματα που κάνουμε, συνεχίστε να προσπαθείτε. Διακοπή καπνίσματος, μείωση αλκοόλ, χρήση ουσιών, άσκηση, συνεχίστε την προσπάθεια.

Γιατί οι άνθρωποι παχαίνουν

Σε μια άλλη μελέτη από την ίδια ερευνητική ομάδα που δημοσιεύθηκε το 2021, ανέλυσε το ιστορικό απώλειας βάρους και τους στόχους απώλειας βάρους σε 4.108 άτομα που παραπέμφθηκαν σε ένα δημόσια χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κλινικής διαχείρισης βάρους βασισμένο σε στοιχεία, χρησιμοποιώντας μια αναδρομική ανασκόπηση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν λευκές γυναίκες, ηλικίας 50,1 ± 13,7  ετών και ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν 39,0 ± 7,5 kg/m2.

Η εγκυμοσύνη ήταν η συχνότερη αιτία αύξησης βάρους στις γυναίκες (17,7%) ενώ οι λόγοι στους άνδρες είναι πιο ποικίλοι (τραυματισμοί, στρες και φαρμακευτική αγωγή: όλα μαζί περίπου 5%). Πάνω από το 50% των συμμετεχόντων δεν ανέφεραν συγκεκριμένο λόγο για την αύξηση του βάρους τους.

Η αυτοκατευθυνόμενη δίαιτα και η άσκηση ήταν οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες αυτοαναφερόμενες μέθοδοι απώλειας βάρους. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι χρησιμοποιούσαν φάρμακα και βαριατρικές χειρουργικές μεθόδους απώλειας βάρους από τους άνδρες, και μόνο το 5% των γυναικών και το 12,8% των ανδρών ανέφεραν ότι δεν προσπάθησαν ποτέ να χάσουν βάρος στο παρελθόν.

Οι ασθενείς είχαν ιδανικό στόχο απώλειας βάρους από 28,9% έως 34,4%, που ήταν παρόμοιο με το χαμηλότερο αναφερόμενο βάρος ενηλίκου του ασθενούς. Περίπου το 70% των ασθενών που εγγράφηκαν στην κλινική είχαν χάσει προηγουμένως τουλάχιστον 4,5 κιλά σε μία ή περισσότερες φορές και το 16,7% έχασαν βάρος τουλάχιστον πέντε φορές στη ζωή τους, αλλά το βάρος του ασθενούς κατά την εγγραφή ήταν παρόμοιο με το υψηλότερο αναφερόμενο βάρος τους.

Έτσι, οι περισσότεροι ασθενείς που αναφέρονται σε αυτό το κλινικό πρόγραμμα διαχείρισης βάρους έχουν επιχειρήσει προηγουμένως αυτοκατευθυνόμενη δίαιτα και απώλεια βάρους άσκησης. Οι ασθενείς ήταν κοντά στο υψηλότερο βάρος τους και είχαν πολύ μεγάλους στόχους απώλειας βάρους, παρόμοιους με αυτούς που επιτυγχάνεται συνήθως μόνο με χειρουργική επέμβαση, παρόλο που είχαν ήδη αρκετές προσπάθειες απώλειας βάρους.

Περισσότερες πληροφορίες: Jennifer L. Kuk et al, Association between weight‐loss history and weight loss achieved in clinical obesity management: Retrospective chart review, Obesity (2022). DOI: 10.1002/oby.23530.

Δείτε επίσης