Το λιθοχολικό οξύ βελτιώνει την υγεία όταν περιορίζετε τις θερμίδες

Μια πολυϊδρυματική ομάδα από την Κίνα και τις ΗΠΑ εντόπισε ένα μόριο που μπορεί να παίζει ρόλο στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης σε ορισμένα ζώα που καταναλώνουν περιορισμένη δίαιτα -λιγότερες θερμίδες από το κανονικό. Η ομάδα έχει δημοσιεύσει δύο εργασίες για τη δουλειά τους στο περιοδικό Nature.

Ο David Sinclair από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δημοσίευσε ένα άρθρο στο News & Views στο ίδιο τεύχος του περιοδικού δίνοντας μια σύντομη ιστορία της αναζήτησης παραγόντων που εμπλέκονται στην προαγωγή της υγείας που σχετίζονται με τις δίαιτες περιορισμούς θερμίδων και τη δουλειά της ομάδας σε αυτή τη νέα προσπάθεια.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η τήρηση μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων μπορεί να προάγει την υγεία. Άλλες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η περιορισμένη σίτιση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ορισμένων ζώων, όπως οι μύγες των φρούτων και οι νηματώδεις. Ο έλεγχος για μια τέτοια επίδραση στους ανθρώπους έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολος, ωστόσο, λόγω της μεγάλης μέσης ανθρώπινης διάρκειας ζωής, οδηγεί τους ιατρικούς ερευνητές να ψάξουν αλλού για στοιχεία.

Ένας τέτοιος τρόπος έρευνας ήταν η μελέτη των μορίων στο έντερο. Για αυτή τη νέα μελέτη, η ομάδα εστίασε τις προσπάθειές της στο λιθοχολικό οξύ (LCA), ένα χολικό οξύ που δημιουργείται από βακτήρια στο έντερο.

Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει ότι το λιθοχολικό οξύ ήταν μια τοξίνη, αλλά πιο πρόσφατα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε χαμηλές δόσεις, μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία. Τα ποντίκια που έλαβαν λιθοχολικό οξύ σε χαμηλές δόσεις, για παράδειγμα, βρέθηκε ότι παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται AMPK, η οποία έχει συνδεθεί με την επιβράδυνση της μυϊκής ατροφίας.

Η εργασία περιελάμβανε την παρακολούθηση των μεταβαλλόμενων επιπέδων μεταβολιτών στο έντερο των ποντικιών όταν τα ποντίκια τίθενται σε περιορισμένη δίαιτα. Οι ερευνητές βρήκαν εκατοντάδες από αυτά. Στη συνέχεια τάισαν κύτταρα ποντικού με μεταβολίτες και διαπίστωσαν ότι το λιθοχολικό οξύ ήταν ο κύριος οδηγός ενεργοποίησης. Αυτό, προτείνουν οι ερευνητές, υπονοεί την πιθανότητα ότι το λιθοχολικό οξύ είναι πίσω από ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία που βλέπουν τα ποντίκια σε περιορισμένες δίαιτες -αλλά όχι για τη διάρκεια ζωής τους. Δεν βρήκαν κανένα στοιχείο για αυτό στις δοκιμές τους.

Αυτό τους οδήγησε να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη μελέτη για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το λιθοχολικό οξύ ενεργοποιεί το AMPK. Βρήκαν ότι η ενεργοποίηση εξαρτιόταν από τη σηματοδότηση από ορισμένα μέλη της οικογένειας των ενζύμων που ονομάζονται σιρτουίνες (sirtuins). Αλλά μέχρι εκεί έφτασαν. Η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνά της, ελπίζοντας να εντοπίσει τα οφέλη του λιθοχολικού οξέος για τον άνθρωπο, εάν υπάρχουν, ή να βρει άλλους μεταβολίτες που ενδέχεται να εμπλέκονται.

Περισσότερες πληροφορίες: Qi Qu et al, Lithocholic acid binds TULP3 to activate sirtuins and AMPK to slow down ageing, Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-024-08348-2.

Qi Qu et al, Lithocholic acid phenocopies anti-ageing effects of calorie restriction, Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-024-08329-5.

David A. Sinclair, A bile acid could explain how calorie restriction slows ageing, Nature (2024). DOI: 10.1038/d41586-024-04062-1.

Δείτε επίσης