Οι τρομοκράτες του μπικίνι και οι “αναχρονιστικές” διαφημίσεις δίαιτας

Της Jane Ogden, The Conversation.

Στη δεκαετία του 1980 η δίαιτα Beverley Hills συνιστούσε την κατανάλωση μόνο φρούτων έτσι ώστε «όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στην τουαλέτα τόσο το καλύτερο» και περιγράφηκε ως ένα μαζικό μάρκετινγκ μιας διατροφικής διαταραχής. Περίπου την ίδια περίοδο η κούκλα Barbie επικρίθηκε ως μη ρεαλιστική και ανθυγιεινή και η χρήση αφύσικών μοντέλων πασαρέλας θεωρήθηκε ότι συμβάλλει στην άνοδο των διατροφικών διαταραχών.

Τα 35 χρόνια αργότερα υπήρξε μια διαφήμιση «beach body» για συμπληρώματα πρωτεΐνης που υποδήλωνε ότι «η αντικατάσταση δύο ημερησίων γευμάτων μιας δίαιτας περιορισμένης ενέργειας με ένα υποκατάστατο γεύματος συμβάλλει στην απώλεια βάρους» παράλληλα με μια ακόμη μη ρεαλιστική εικόνα μιας γυναίκας που μπορεί επιτυγχάνεται μόνο μέσω της πείνας.

Σίγουρα έχουμε προχωρήσει μέχρι τώρα; Και σίγουρα κάποια από τα στοιχεία από όλες αυτές τις ακούραστα παραγόμενες ερευνητικές μελέτες και ακαδημαϊκές εργασίες που δείχνουν τον αρνητικό αντίκτυπο των εικόνων των μέσων ενημέρωσης στην εικόνα του σώματός μας έχουν αλλάξει το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι;

Λοιπόν, χάρη στους τρομοκράτες του μπικίνι -τα άτομα που “κατέλαβαν” τη διαφήμιση και έκαναν τα δικά τους μηνύματα για την αυτοπεποίθηση του σώματος (δημιουργώντας ένα hashtag #eachbodysready) -φαίνεται ότι έχει. Και ακόμα κι αν οι κατασκευαστές που σπρώχνουν τα μαγικά χάπια δεν έχουν ξυπνήσει με τον σύγχρονο κόσμο, οι γυναίκες, οι άνδρες, ακόμη και τα παιδιά που διαμαρτύρονται τόσο στον εικονικό όσο και στον πραγματικό κόσμο δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν είμαστε πλέον έτοιμοι να χειραγωγηθούμε. Ποιο είναι λοιπόν το λάθος με τη συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια; Και γιατί δημιούργησε τέτοιο σάλο;

Αυτή τη στιγμή ζούμε σε έναν κόσμο φαγητού παγιδευμένο ανάμεσα σε δύο κακά. Από τη μια πλευρά, έχουμε το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία που έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Και από την άλλη, έχουμε την αύξηση της παχυσαρκίας που συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας και μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Η λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι τριπλή -και αυτή η διαφήμιση παραβιάζει καθένα από αυτά με θεαματικό τρόπο.

Φάτε καλά – ο χειρότερος εφιάλτης των PR

Η παχυσαρκία δεν θα προληφθεί ούτε θα θεραπευτεί με το «περιορισμό των υδατανθράκων», «ούτε με τη δίαιτα των λίγων λιπαρών», ούτε με οποιαδήποτε δίαιτα είτε αυτή είναι κλασική είτε είναι η τελευταία λέξη της μόδας που έχει να προσφέρει η βιομηχανία δίαιτας. Η σωστή διατροφή είναι η λύση και αυτό σημαίνει απλά μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και τα πάντα με μέτρο. Αυτό δεν είναι πολύ εμπορεύσιμο και δεν συνοδεύεται από σπουδαία φράση. Στην πραγματικότητα, είναι ο χειρότερος εφιάλτης των εταιρειών δημοσίων σχέσεων. Αλλά αποτρέπει τις επιδράσεις ανάκαμψης των δίαιτων που δεν είναι βιώσιμες και βοηθά το φαγητό να γίνει μέρος της ζωής και όχι το επίκεντρό του. Ο στόχος πρέπει να είναι το «Τρώτε για να ζήσετε» και όχι το «Ζήστε για να φάτε». Ένα χάπι πρωτεΐνης σε ένα βάζο δεν τρώει καλά.

Να είστε δραστήριοι – ενισχύστε την αυτοεκτίμηση

Το περπάτημα, το τρέξιμο, το άθλημα, η άσκηση ή απλώς το να μην κάθεστε έχουν σύντομες αλλά μεγάλες επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Η βελτιωμένη φυσική κατάσταση κάνει θαύματα για τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και τον καρκίνο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους -και κάνει την απώλεια βάρους πολύ πιο εύκολη στη διατήρηση. Και ακόμα κι αν το βάρος σας παραμένει το ίδιο, το να είστε δραστήριοι βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας. Το να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους (και μακριά από τον καναπέ ή το γραφείο) να είναι καλό για τον οποιονδήποτε. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά για τις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία.

Νιώστε καλά – καταπολεμήστε 50 χρόνια κακό

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε υπο- ή υπερκατανάλωση τροφής ως μέσο για την ανάκτηση της αίσθησης ελέγχου σε μια ζωή που αισθάνεται ανεξέλεγκτη. Αλλά η υπερκατανάλωση τροφής προκαλεί αύξηση βάρους, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αυτοεκτίμηση και παγιδεύει τους ανθρώπους σε έναν κύκλο καθώς χρησιμοποιούν το φαγητό για να αισθάνονται καλύτερα, αλλά τελικά αισθάνονται χειρότερα. Ωστόσο, το να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας είναι συχνά το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη από οποιοδήποτε πρόβλημα ψυχικής υγείας και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας πιο υγιούς σχέσης με το φαγητό. Ο κύκλος μπορεί να σπάσει. Αυτή η διαφήμιση κάνει κακό -είναι μία σε μια λίστα 50 ετών με εικόνες των μέσων ενημέρωσης με μη ρεαλιστικά σώματα που έχουν βλάψει την αυτοεκτίμηση των γυναικών.

Αυτή η διαφήμιση όχι μόνο ήταν μια αναχρονιστική πριν από αρκετές δεκαετίες, που δημιουργήθηκε από εκείνους που φαίνεται να ζουν στο παρελθόν, αλλά παραβιάζει τις απαραίτητες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας. Ανησυχούσα ότι κανείς δεν θα το προσέξει. Ευχαριστώ, λοιπόν, τους τρομοκράτες του μπικίνι που το υποδείξατε σε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι θα πίστευα ότι ήταν δυνατό και που παρασύρατε τους υπεύθυνους στον σύγχρονο κόσμο.

Δείτε επίσης