Πόσο αλληλοεπικαλύπτονται η παχυσαρκία και οι εθισμοί;

Μια ανάλυση μελετών προσωπικότητας έχει βρει ότι τα άτομα με παχυσαρκία συμπεριφέρονται κάπως όπως τα άτομα με εθισμό στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά. Αλλά η παχυσαρκία είναι επίσης μια περίπλοκη κατάσταση που δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως από το μοντέλο του εθισμού.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί από το 1975, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από την αυξημένη διαθεσιμότητα φθηνών τροφίμων με πολλές θερμίδες. Ενώ η απώλεια ελέγχου που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι λόγω της τροφής οδηγεί ορισμένους ερευνητές να κατηγοροποιούν την παχυσαρκία στον εθισμό στα τρόφιμα, άλλοι επισημαίνουν ότι το φαγητό είναι βασική ανάγκη και δεν έχει εθιστικά μόρια, όπως η νικοτίνη ή η καφεΐνη.

Αυτή η συζήτηση ενέπνευσε μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Alain Dagher στο The Neuro (Νευρολογικό Ινστιτούτο-Νοσοκομείο του Μόντρεαλ) να αναζητήσει τρόπους για να μετρήσει τις συμπεριφορικές ομοιότητες και διαφορές που έχει η παχυσαρκία με τις εθιστικές συμπεριφορές, καθώς και τις ψυχιατρικές διαταραχές.

Ο Uku Vainik, πρώην μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Δρ. Dagher, τώρα στο Πανεπιστήμιο της Εσθονίας, και πρώτος συγγραφέας αυτής της μελέτης, στράφηκε σε υπάρχουσες μελέτες που συνδέουν την παχυσαρκία και τον εθισμό με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Το πιο κοινό τεστ προσωπικότητας, το NEO Personality Inventory μετρά 30 πτυχές του τρόπου με τον οποίο συνήθως σκέφτονται, αισθάνονται και συμπεριφέρονται οι άνθρωποι.

Παραδείγματα πτυχών είναι η διεκδίκηση, ο αλτρουισμός και η παρορμητικότητα. Αυτά με τη σειρά τους δίνουν στους συμμετέχοντες μια βαθμολογία για τα “Big 5” χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: Δεκτικότητα (καλή προαίρεση), Εξωστρέφεια, Νευρωτισμός, Ευσυνειδησία και Πνευματική Διαθεσιμότητα («άτομα ανοιχτά στις εμπειρίες»).

Η σύνδεση των βαθμολογιών των τεστ προσωπικότητας με το σωματικό βάρος ή τις εθιστικές συμπεριφορές παρείχε στους ερευνητές μοναδικά προφίλ προσωπικότητας παχυσαρκίας και εθιστικών συμπεριφορών.

Οι ερευνητές άρχισαν να συγκρίνουν αυτά τα προφίλ προσωπικότητας, συγκεντρώνοντας δεδομένα από 18.611 συμμετέχοντες. Διαπίστωσαν ότι όλοι οι εθισμοί είχαν πολύ παρόμοια προφίλ προσωπικότητας, υποδηλώνοντας μεγάλη επικάλυψη συμπεριφοράς. Οι εθισμοί ήταν επίσης συμπεριφορικά παρόμοιοι με το μη ελεγχόμενο φαγητό. Ενώ η παχυσαρκία συνδέθηκε επίσης συμπεριφορικά με εθισμούς, αυτή η σχέση ήταν σημαντικά πιο αδύναμη. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία μοιράζεται επίσης συμπεριφορικές επικαλύψεις με διαταραχές της διάθεσης και ορισμένες διαταραχές προσωπικότητας.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι θεραπείες για την παχυσαρκία μπορεί να ωφεληθούν από τον δανεισμό μεθόδων από θεραπείες εθισμού για τη βελτίωση των ικανοτήτων αυτοελέγχου των ανθρώπων», είπε ο Dagher. «Ωστόσο, οι θεραπείες παχυσαρκίας δεν πρέπει να επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με εξαρτήσεις χειρίζονται την αναζήτηση αίσθησης, καθώς αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για τα άτομα με παχυσαρκία. Τα τρέχοντα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να λάβουμε ό,τι είναι χρήσιμο από τις περιορισμένες ομοιότητες που έχουν η παχυσαρκία και οι εθισμοί και έπειτα ψάξτε αλλού για να κατανοήσετε πλήρως το συμπεριφορικό προφίλ της παχυσαρκίας».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior.

Περισσότερες πληροφορίες: Obesity has limited behavioural overlap with addiction and psychiatric phenotypes, Nature Human Behaviour (2019). DOI: 10.1038/s41562-019-0752-x , nature.com/articles/s41562-019-0752-x.

Δείτε επίσης