Των Nathaniel Johnson και Hali Kil, The Conversation.
Πιθανώς να έχετε δει τη λέξη ενσυνειδητότητα (mindfulness) στα περιοδικά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ενσυνειδητότητα μερικές φορές “συσκευάζεται” ως θεραπεία ψυχικής υγείας και οι μελέτες δείχνουν ότι οι θεραπείες που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα υποστηρίζουν την ψυχική υγεία. Αλλά αν έχετε δοκιμάσει την ενσυνειδητότητα και νιώθετε ότι δεν λειτουργεί για εσάς, η έρευνα αναπτυξιακής ψυχολογίας μπορεί να εξηγήσει γιατί.
Σε πρόσφατη μελέτη μας, ανακαλύψαμε ότι η υψηλή προσοχή μπορεί να μην είναι ωφέλιμη για όλους. Αντίθετα, ορισμένες πτυχές της ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι πιο σημαντικές από άλλες σε ορισμένες ηλικίες, επηρεάζοντας διαφορετικά την ψυχική υγεία και την ευημερία.
Η ενσυνειδητότητα μπορεί να περιγραφεί ως η επίγνωση της παρούσας στιγμής με μια στάση αποδεκτή και μη επικριτική. Όταν σκέφτεστε την ενσυνειδητότητα, μπορείτε να τη θεωρήσετε ως μια γενική ικανότητα. Αλλά ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ενσυνειδητότητα αποτελείται από πέντε πτυχές:
- Ενεργώντας με επίγνωση: συμπεριφορά με προσοχή στο παρόν.
- Παρατήρηση: προσοχή σε εμπειρίες όπως σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις.
- Περιγραφή: να είστε σε θέση να επισημάνετε τις εμπειρίες σας με λέξεις.
- Μη κριτική: να μην κριτικάρετε τις εσωτερικές σας σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
- Μη αντιδραστικότητα: επιτρέπετε στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας να έρχονται και να φεύγουν ελεύθερα χωρίς να αντιδράτε αυτόματα σε αυτά.
Η ψυχολογική έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένες από αυτές τις πτυχές της ενσυνειδητότητας μπορεί να υποστηρίζουν την ψυχική υγεία και την ευημερία περισσότερο από άλλες. Ποιοι όμως συνδυασμοί πτυχών ενσυνειδητότητας είναι ωφέλιμοι; Και παίζει ρόλο η ηλικία σας;
Πτυχές ενσυνειδητότητας σε όλη τη διάρκεια ζωής
Στην έρευνά μας, μελετήσαμε πτυχές ενσυνειδητότητας και ψυχικής υγείας σε 1.600 άτομα, ηλικίας 14 έως 90 ετών. Διαπιστώσαμε ότι οι ηλικιωμένοι ήταν πιο πιθανό να ενεργούν με επίγνωση (και όχι με αυτόματο πιλότο) και να μην επικρίνουν τον εαυτό τους. Βρήκαμε επίσης ότι η ύπαρξη αυτών των πτυχών της ενσυνειδητότητας συνέπεσε με καλύτερη ψυχική υγεία.
Από την άλλη πλευρά, οι νέοι έτειναν να είναι καλοί στο να παρατηρούν τι συνέβαινε γύρω τους, αλλά όχι τόσο καλοί σε άλλες πτυχές της ενσυνειδητότητας. Αυτό το πρότυπο ενσυνειδητότητας σχετιζόταν με χειρότερη ψυχική υγεία.
Η έρευνα της αναπτυξιακής ψυχολογίας μπορεί να δώσει μια εξήγηση για το εύρημα ότι οι ηλικιωμένοι και οι νεότεροι βιώνουν διαφορετικά την ενσυνειδητότητα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι καλύτερα στο να απολαμβάνουν ενσυνείδητα την παρούσα στιγμή, πιθανώς επειδή αναγνωρίζουν ότι υπάρχει περιορισμένος χρόνος για να απολαύσουν πλήρως τη ζωή τους.
Εν τω μεταξύ, οι νεότεροι δίνουν προτεραιότητα στην κοινωνική αποδοχή και έγκριση. Μπορεί να αισθάνονται ότι οι άλλοι πάντα τους σκέφτονται, κρίνουν την εμφάνιση και τις πράξεις τους. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι δίνουν μεγάλη προσοχή στα κοινωνικά μηνύματα και ακολουθούν τους κοινωνικούς κανόνες. Αυτή η εστίαση στην εξωτερική παρατήρηση μπορεί να αφήσει ελάχιστο χώρο για το είδος της ενσυνειδητότητας που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ψυχική υγεία.
Θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο χτίζετε τις δεξιότητες ενσυνειδητότητας;
Δεδομένων των ευρημάτων της έρευνάς μας, προτείνουμε ότι κάθε άτομο θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια πιο εξατομικευμένη πρακτική ενσυνειδητότητας. Εάν αισθάνεστε ότι τρέχετε με αυτόματο πιλότο και θέλετε να δημιουργήσετε συμπόνια για τον εαυτό σας, η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης μπορεί να υποστηρίξει τη δράση σας με επίγνωση και χωρίς επίκριση.
Όταν λαμβάνεται υπόψη η ηλικία, τα νεότερα άτομα μπορεί να ωφεληθούν δουλεύοντας για τη μη κρίση τους για να υποστηρίξουν την ευημερία τους. Εάν οι νέοι τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους (ίσως ως αποτέλεσμα της υψηλής παρατήρησης), θα μπορούσαν να ωφεληθούν στηρίζοντας τον εαυτό τους στο παρόν και αποδεχόμενοι τον εαυτό τους χωρίς κρίση.
Αν και η έρευνά μας υποδηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι τείνουν να είναι μη επικριτικοί και να ενεργούν με επίγνωση, αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους. Τα ηλικιωμένα άτομα μπορούν ακόμα να συμμετέχουν σε πρακτικές ενσυνειδητότητας που μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις πτυχές. Για παράδειγμα, η ενίσχυση της επίγνωσης μέσω του ενσυνείδητου περπατήματος θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω την ευεξία σας.
Εάν είστε περίεργοι για το επίπεδο ενσυνειδητότητάς σας -και ιδιαίτερα ποιες πτυχές μπορεί να σας ωφελήσουν- αυτό το κουίζ διαχειρίζεται το Ερωτηματολόγιο Ενσυνειδητότητας πέντε όψεων για να παρέχει ένα εξατομικευμένο προφίλ πτυχών ενσυνειδητότητας. Στην ψυχολογική έρευνα, το ερωτηματολόγιο ενσυνειδητότητας πέντε όψεων έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα έγκυρο και αξιόπιστο μέτρο των πέντε ενσυνείδητων πτυχών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κουίζ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τις συμβουλές ψυχολογικών ειδικών. Ωστόσο, αυτό μπορεί να σας δώσει μια καλή ιδέα για το πώς βιώνετε την ενσυνειδητότητα.
Παρά την πανταχού παρουσία της, η γενικευμένη ενσυνειδητότητα ίσως δεν να είναι ένα εργαλείο ψυχικής υγείας για όλες τις χρήσεις. Αντίθετα, η έρευνά μας δείχνει πώς διαφορετικά στοιχεία της ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι μοναδικά σημαντικά. Η ηλικία σας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το πόσο ωφελείστε από τις πρακτικές ενσυνειδητότητας. Η γνώση του προφίλ της ενσυνειδητότητάς σας θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για την αποτελεσματικότερη βελτίωση της ευεξίας και της ψυχικής σας υγείας.