Ενσυνείδητη διατροφή: Σοκολάτα χωρίς ενοχές;

Της Judy Anne Swift, The Conversation.

Σε ποιον δεν αρέσει η σοκολάτα; Ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι προτιμούν τα αλμυρά -από την εμπειρία μου, τα πατατάκια προτείνονται από αυτούς τους περίεργους ανθρώπους ως ισοδύναμο- η σοκολάτα έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές πολλών ανθρώπων και το Πάσχα τους δίνει την τέλεια ευκαιρία να καταναλώσουν τεράστιες ποσότητες.

Η ιστορία του πώς ένα χριστιανικό φεστιβάλ που γιόρταζε την ανάσταση του Ιησού ενώθηκε με ένα μείγμα κακάο, λίπους και ζάχαρης είναι ενδιαφέρουσα και δείχνει ότι το φαγητό μπορεί να σημαίνει πολύ περισσότερο από το θρεπτικό του περιεχόμενο και ακόμη και την αισθητηριακή του εμπειρία. Υπάρχουν πολλές θεωρίες αλλά και μια συναίνεση ότι τα αυγά και τα κουνέλια είναι αρχαία σύμβολα νέας ζωής και χρησιμοποιούνταν στην προχριστιανική εποχή γύρω από την εαρινή ισημερία. Τελικά ενσωματώθηκαν στη χριστιανική θρησκευτική πρακτική.

Αλλά η σοκολάτα, φυσικά, έχει μια πολύ βαθύτερη ιστορία. Περιγραφόμενο στα αρχαία κείμενα των Μάγια ως «δώρο από τους θεούς», το κακάο έχει συνδεθεί από καιρό με φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι ένα από τα πιο λαχταριστά φαγητά, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών, και σχετίζεται με την προώθηση θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, η σοκολάτα είναι πλέον συνώνυμη με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, το πρόχειρο φαγητό και την παχυσαρκία. Για παράδειγμα, ο ανανεωμένος Οδηγός Eatwell της Public Health England (πρώην Eatwell Plate) δεν επιτρέπει πλέον στη σοκολάτα να αποτελεί μέρος ενός υγιεινού «πιάτου» φαγητού. Αντίθετα, υποβιβάζεται στην άτακτη γωνία όπου μαραζώνει μαζί με τα πατατάκια, τα μπισκότα και το κέτσαπ της ντομάτας.

Η σοκολάτα, λοιπόν, είναι άτακτη αλλά ωραία, έτσι οι καταναλωτές μερικές φορές νιώθουν ένοχοι που την απολαμβάνουν. Και ενώ δεν υπάρχει επιστημονική συμφωνία ότι η σοκολάτα μπορεί να οριστεί ως εθιστική, οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν αυτό που θεωρείται ανεξέλεγκτη λαχτάρα. Λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογική και κοινωνική σημασία της σοκολάτας, ωστόσο, δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε επιθυμητό να τη δαιμονοποιούμε και να επιδιώκουμε να την εξαλείψουμε από τη διατροφή. -ακόμη και ο Οδηγός Eatwell παραδέχεται ότι η σοκολάτα ανήκει στην κατηγορία «Τρώτε λιγότερο συχνά και σε μικρές ποσότητες». Αλλά πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο θετική σχέση με τη σοκολάτα;

Τρώτε σοκολάτα με ενσυνειδητότητα

Πολύ αθόρυβα, θα μουρμουρίσουμε το “mindfulness”. Η δημοτικότητα μιας ενσυνείδητης προσέγγισης κορυφώθηκε πριν από λίγο καιρό, αλλά έχει βασικές αρχές που είναι χρήσιμες.

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια ανοιχτή, μη επικριτική προσοχή στις εμπειρίες της παρούσας στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς, των σωματικών αισθήσεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων σας. Όταν δεν είστε επικριτικοί, σέβεστε τόσο τον εαυτό σας όσο και το φαγητό. Ο σεβασμός του φαγητού σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να εκτιμήσετε τη γεύση του. Αυτό σας επιτρέπει να είστε mindful στα συναισθήματα ευχαρίστησης και κορεσμού. Απλώς απολαμβάνετε τη σοκολάτα όπως είναι-ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.

Ένα πρόσφατο πείραμά μας -που υποστηρίχθηκε από την Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων- έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας με mindful τρόπο βελτίωσε τη διάθεση των συμμετεχόντων. Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι εύκολα, αλλά ίσως μια προσεκτική προσέγγιση μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε τη μέγιστη ευχαρίστηση από την εμπειρία και να μας απομακρύνει από μια υπερβολικά απλοϊκή άποψη για το φαγητό ως καλό ή κακό.

Ως άνθρωποι, χρειαζόμαστε μια σειρά από τρόφιμα, και όχι μόνο ως καύσιμο για να διατηρήσουμε τη λειτουργία του σώματός μας. Η κατανάλωση για ευχαρίστηση και γιορτή, για παράδειγμα, είναι φυσιολογική και απαραίτητη. Αυτό το Πάσχα, αν επιλέξετε ένα σοκολατένιο αυγό, είτε για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό συμβολισμό του, είτε επειδή είναι πολύ χαριτωμένο, δεσμευτείτε να το φάτε χωρίς ενοχές.

Δείτε επίσης