Της Jesse Barker, The Conversation.
Για πολλούς ανθρώπους, ο Βουδισμός φαίνεται να είναι μοναδικά συμβατός με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις κοσμοθεωρίες. Παρέχει στους άθεους -αυτούς που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη οποιουδήποτε θεού- μια θρησκευτική εμπειρία που δεν απαιτεί πίστη σε υπερφυσικά όντα. Αντίθετα, παρέχει επίσης στους πνευματιστές της νέας εποχής μια σύνδεση με μια βαθύτερη πραγματικότητα πέρα από τα όρια της καθημερινής παρατήρησης και της επιστημονικής γνώσης.
Με τη μη επικριτική εξερεύνηση των συναισθημάτων και των σωματικών αισθήσεων, η βουδιστική ενσυνειδητότητα (επίγνωση) έχει επηρεάσει πολλές σχολές της σύγχρονης ψυχολογίας. Η βουδιστική φιλοσοφία, η οποία αγκαλιάζει τη συνεχή αλλαγή και την εγγενή παροδικότητα όλων των πραγμάτων, συμβαδίζει επίσης με τις σημερινές ταχύρρυθμες και κατακερματισμένες κοινωνίες.
Πριν από μερικά χρόνια, καθώς άρχισα να εξασκώ το διαλογισμό και να μελετώ δημοφιλείς διδασκαλίες της βουδιστικής πίστης, αναρωτήθηκα πώς μια θρησκεία 2.500 ετών θα μπορούσε να είναι τόσο μοναδικά σύγχρονη. Φαινόταν ότι υπήρχαν δύο πιθανές απαντήσεις. Το ένα ήταν ότι ο Βούδας ανακάλυψε αιώνιες αλήθειες μέσω του διαλογισμού που τώρα επιβεβαιώνονται από τη σύγχρονη φιλοσοφία και επιστήμη. Αυτή είναι μια ωραία απάντηση, γιατί σήμαινε ότι μπορεί να είχε δίκιο σε όλα και ότι μπορούμε επομένως να πετύχουμε τη νιρβάνα (την απουσία οποιασδήποτε συμφοράς ή ψυχικής ταλαιπωρίας) ακολουθώντας το δρόμο του. Η άλλη πιθανή απάντηση είναι ότι ο σύγχρονος Βουδισμός είναι μια νέα εφεύρεση, η οποία χρησιμοποιεί γλώσσα και πρακτικές από την αρχαία θρησκεία, αλλά τους δίνει νέα νοήματα. Αυτή η απάντηση είναι κάπως απογοητευτική, γιατί σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του σύγχρονου βουδισμού θα μπορούσε απλώς να είναι μια μορφή ασεβούς πολιτιστικής οικειοποίησης, φετιχίζοντας την εξωτική ασιατική πνευματικότητα και μετατρέποντάς την σε παροδική καταναλωτική μόδα.
Ως κάποιος που μελετά τον πολιτιστικό αντίκτυπο του Βουδισμού στη Δύση, το ερώτημα πώς αυτή η αρχαία θρησκεία θα μπορούσε να είναι τόσο σύγχρονη ήταν ενδιαφέρουσα. Έτσι, στράφηκα σε μελετητές που είχαν τεκμηριώσει τη διαμόρφωση του σύγχρονου Βουδισμού: Donald Lopez Jr, David McMahan, Jeff Wilson και Ann Glieg. Αλλά σύντομα ανακάλυψα ότι η ερώτηση ήταν πιο περίπλοκη από τις ξεχωριστές δυνατότητες που έθεσα παραπάνω.
Βουδιστές εκσυγχρονιστές ανατολής και δύσης
Πρώτα, έπρεπε να ξεπεράσω την αρχική μου υπόθεση ότι ο σύγχρονος Βουδισμός ήταν ένα καθαρά δυτικό φαινόμενο. Στην πραγματικότητα εμφανίστηκε στα ανατολικά, καθώς οι ασιατικές χώρες πάλευαν με την αποικιοκρατία και την επιρροή των χριστιανών ιεραποστόλων.
Τον 19ο αιώνα, οραματιστές μοναχοί προσπάθησαν να βγάλουν τη βουδιστική φιλοσοφία και τον διαλογισμό έξω από τα τείχη του μοναστηριού, φέρνοντας τη θρησκεία πιο κοντά στους ανθρώπους, όπως ακριβώς έκαναν οι Προτεστάντες μεταρρυθμιστές με τον Χριστιανισμό στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι δυτικοί μελετητές και οι πνευματικοί αναζητητές είδαν στα αρχαία κείμενα μια μη θεϊστική θρησκεία -την πεποίθηση ότι είτε υπάρχουν είτε όχι, οι θεότητες δεν έχουν καμία επίδραση στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζούμε τη ζωή μας. Καθώς επικεντρωνόταν σε έναν θνητό άνθρωπο και όχι σε έναν Θεό, ήταν επομένως συμβατό με τον σύγχρονο ορθολογισμό.
Από τη μια πλευρά, όλοι αυτοί οι αναβιωτές σίγουρα μεταμόρφωσαν τον Βουδισμό, καθιστώντας τον αγνώριστο σε πολλούς Βουδιστές. Εφηύραν έναν νέο, σύγχρονο Βούδα, που δεν είναι πλέον ενσωματωμένος σε ένα σύμπαν μετενσάρκωσης, πολλαπλούς ουρανούς και κολάσεις, δαίμονες και θεούς. Η εξιστόρησή τους για τις βουδιστικές πεποιθήσεις επεξεργάστηκε αυτά τα υπερφυσικά στοιχεία ή τα έκανε ψυχολογικά σύμβολα και όχι πραγματικές δυνάμεις. Mπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ο Βουδισμός είχε ήδη μεταμορφωθεί πολλές φορές καθώς εξαπλώθηκε από την Ινδία στην υπόλοιπη Ασία κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι προσπάθειες αυτών των εκσυγχρονιστών ήταν οι τελευταίες σε μια μακρά σειρά αναδιαμορφώσεων της παράδοσης.
Αυτό που βρήκα ήταν ένα συναρπαστικό καστ χαρακτήρων που συνθέτουν τον σύγχρονο Βουδισμό. Ο Βιρμανός μοναχός του 19ου αιώνα Ledi Sayadaw ταξίδεψε διδάσκοντας διαλογισμό και ιδρύοντας ομάδες μελέτης. Οι μορφές του διαλογισμού Vipassana που ξεκίνησε είναι το προσχέδιο για τεχνικές που εξακολουθούν να βρίσκονται σε μαθήματα και εγχειρίδια σε όλο τον κόσμο σήμερα. Ο Αμερικανός βετεράνος του εμφυλίου πολέμου Henry Steel Olcott και η Ρωσίδα αριστοκράτισσα μετανάστρια Helena Petrovna Blavatsky, ταξίδεψαν μαζί στην Κεϋλάνη (σημερινή Σρι Λάνκα) και συμμετείχαν στον αγώνα εκεί ενάντια στους χριστιανούς ιεραπόστολους.
Η Βουδιστική Κατήχηση του Όλκοτ είναι ο πρόδρομος των σημερινών υποστηρικτών ενός εξ ολοκλήρου εκκοσμικευμένου Βουδισμού, ενώ τα μυστικιστικά βιβλία της Μπλαβάτσκυ λένε για μια αρχαία μυστική κοινωνία με έδρα το Θιβέτ. Το έργο της θυμίζει μερικές από τις σημερινές ιδέες της νέας εποχής, καθώς και δημοφιλή κόμικς φαντασίας όπως η σειρά Dr Strange της Marvel, με τον χαρακτήρα της τον Ancient One, έναν μάγο από μια μυστική χώρα στα Ιμαλάια. Ο Όλκοτ, η Μπλαβάτσκυ και οι Κεϋλανοί μοναχοί πρέπει να είχαν παράξενες και συναρπαστικές συζητήσεις. Η παρέλαση των χαρισματικών μορφών συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τον σεβαστό και πρόσφατα εκλιπόντα Βιετναμέζο μοναχό Thich Nhat Hanh, ο οποίος, μαζί με τον Jon Kabat-Zinn, βοήθησαν να γίνει η ενσυνειδητότητα μια οικιακή λέξη.
Αντί να βάλουμε τον σύγχρονο Βουδισμό στη δοκιμασία της αυθεντικότητας, η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία είναι το πώς ένα τόσο διαφορετικό φάσμα ανθρώπων ίδρυσε σχολεία βουδιστικής πίστης, φιλοσοφίας και ψυχολογίας με βάση τους προσωπικούς τους αγώνες ή στους κοινωνικούς αγώνες τους με τη βία, την αδικία, την ευρέως διαδεδομένη ψυχολογία και τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Και πώς μερικοί από αυτούς έγιναν στη συνέχεια διασημότητες και σύμβολα. Το πρόσφατο άρθρο μου για την ταινία Her του Spike Jonze του 2013 υποστηρίζει ότι η ασώματη πρωταγωνίστρια της τεχνητής νοημοσύνης Samantha, με τη φωνή της Scarlett Johansson, είναι μια φιγούρα που μοιάζει με τον Βούδα, δείχνοντας ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη υπερβαίνει τα όρια της συνηθισμένης σκέψης και εμπειρίας.
Το ταξίδι μου για να καταλάβω γιατί ο Βουδισμός μιλάει τόσο ουσιαστικά στον σύγχρονο κόσμο οδήγησε επίσης σε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 14 λεπτών με τίτλο Why Buddhism Now; Παρακολουθεί τον εκσυγχρονισμό του Βουδισμού και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Η νέα σύγχρονη θρησκεία της βουδιστικής επίγνωσης, όπως όλες οι θρησκείες, μιλά για τα σοβαρότερα κοινωνικά μας προβλήματα και αγωνίες. Μπορεί να είναι μέρος αυτών των προβλημάτων ή μέρος της λύσης τους. Ο Βουδισμός δεν προσφέρει τελικές απαντήσεις, απλώς μια πρόσκληση για διαλογισμό, για να εξερευνήσετε την εμπειρία, να παρακολουθήσετε τις σκέψεις του νου και να μάθετε από την ατελείωτη ροή όλων των ζωντανών και μη.