Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά στην εφηβεία μπορεί να αυξάνει την παρορμητική συμπεριφορά αργότερα

Για τους ενήλικες, μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη έχει συνδεθεί με παρορμητικότητα και ανεπαρκή αυτοέλεγχο. Τι ρόλο, όμως, παίζει η διατροφή στην ψυχολογική ανάπτυξη των εφήβων;

Οι ερευνητές αναφέρουν στο ACS Chemical Neuroscience ότι έφηβα τρωκτικά που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έδειξαν κακό έλεγχο κατά τη διάρκεια εργασιών αναστολής της κινητικότητας και συντηρητική λήψη αποφάσεων σε σενάρια τζόγου ως ενήλικες. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Η διατροφή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες -όπως ο ύπνος, η άσκηση και η χρήση ουσιών- που αναμένεται να επηρεάσει τη γνωστική ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του εφήβου που αναζητά ανταμοιβή. Προηγουμένως, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία που υποστηρίζουν τη σημασία του ύπνου και της άσκησης στην ανάπτυξη της συμπεριφοράς, αλλά υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις συγκεκριμένων προτύπων διατροφής. Έτσι, ο Santiago Mora και οι συνεργάτες του σχεδίασαν πειράματα για να εξετάσουν τις πιθανές επιρροές μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά την εφηβεία στις ενέργειες και τις επιλογές των ενήλικων αρουραίων.

Για τα πειράματα, η ομάδα του Mora τάισε 20 νεαρούς αρουραίους με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με cheesecake (cheesecake rats) και άλλους 20 μια διατροφικά ισορροπημένη διατροφή (chow rats).

Όταν τα τρωκτικά έφτασαν στην ενηλικίωση, οι ερευνητές εκπαίδευσαν και τα 40 να εκτελούν πολλαπλές εργασίες, συμπεριλαμβανομένου ενός σεναρίου τζόγου. Αυτές οι εργασίες προσοχής και ανασταλτικού ελέγχου επέτρεψαν στους ερευνητές να αξιολογήσουν τις ικανότητες των ζώων να διαχειρίζονται παρορμητικές και καταναγκαστικές ενέργειες και να λαμβάνουν ασφαλείς αποφάσεις.

Οι αξιολογήσεις των εργασιών αποκάλυψαν ότι οι ενήλικοι αρουραίοι που είχαν καταναλώσει τη διατροφή με cheesecake ανταποκρίθηκαν πρόωρα σε οπτικές ενδείξεις (για να πάρουν ένα νόστιμο σνακ), κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι απόδειξη αυξημένων παρορμητικών ενεργειών. Ωστόσο, οι ενήλικοι αρουραίοι της ομάδας αυτής εμφάνισαν λιγότερο επικίνδυνη λήψη αποφάσεων επιλέγοντας ασφαλέστερες αλλά μικρότερες ανταμοιβές κατά τη διάρκεια σεναρίων τζόγου από τους ενήλικες αρουραίους που κατανάλωναν την ισορροπημένη διατροφή.

Σε πρόσθετες δοκιμές, οι ερευνητές εντόπισαν γενετικές διαφορές μεταξύ του προμετωπιαίου φλοιού των δύο ομάδων (ένα από τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα) και τους βιοδείκτες του μεταβολισμού του εντέρου.

Εν συντομία, οι αρουραίοι της ομάδας cheesecake εμφάνισαν αλλοιωμένη λειτουργία της μεσολυμβητικής οδού -τη λεγόμενη οδό ανταμοιβής- στον εγκέφαλό τους και είχαν τροποποιημένα επίπεδα λιπαρών οξέων στα έντερά τους συνδεδεμένα με νευρολογικά και συμπεριφορικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη κατά την εφηβεία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να επηρεάσει τα νευροσυμπεριφορικά αποτελέσματα στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές λένε ότι τα δεδομένα τους δείχνουν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στην παρορμητική συμπεριφορά σε αρουραίους, αλλά αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να «ξεχωρίσουν τους συγκεκριμένους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτές τις ενδιαφέρουσες επιπτώσεις».

Diego Ruiz-Sobremazas et al, From Nutritional Patterns to Behavior: High-Fat Diet Influences on Inhibitory Control, Brain Gene Expression, and Metabolomics in Rats, ACS Chemical Neuroscience (2024). DOI: 10.1021/acschemneuro.4c00297.

Δείτε επίσης