Η ασθένεια των ούλων φαίνεται να διαταράσσει την εγκεφαλική δραστηριότητα, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης ενός ατόμου.
Τα άτομα με νόσο των ούλων παρουσίασαν αλλοιωμένες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, σε σύγκριση με άτομα με καλή οδοντική υγεία, δείχνει μια νέα μελέτη μαγνητικής τομογραφίας.
«Αυτές οι διαφορές υποδηλώνουν ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου ακόμη και στην κανονική γνωστική λειτουργία», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Xaiohu Li, αναπληρωτή καθηγητή ακτινολογίας στο First Affiliated Hospital of Anhui Medical University στο Hefei της Κίνας.
Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι «η περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλική βλάβη και παρέχει μια θεωρητική ένδειξη και έναν νέο στόχο θεραπείας για την έγκαιρη πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ», έγραψε η ερευνητική ομάδα στην έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Periodontology.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη στοματική υγεία και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου 51 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 11 με υγιή ούλα, 14 με ήπια ουλίτιδα και 26 με μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα. Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ασθένεια των ούλων εμφάνισαν αλλαγές στις συνδέσεις μεταξύ και εντός διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, είπαν οι ερευνητές.
Συνολικά, η ασθένεια των ούλων συσχετίστηκε με βλάβη της λειτουργίας του δικτύου μέσα στον εγκέφαλο. «Από όσο γνωρίζουμε, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένα άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία με διαφορετικά επίπεδα βαρύτητας περιοδοντίτιδας από την οπτική γωνία των εγκεφαλικών δικτύων», έγραψαν οι ερευνητές.
Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκληθούν από φλεγμονή του εγκεφάλου που προάγεται από λοιμώξεις των ούλων. Τα βακτήρια από τα άρρωστα ούλα μπορούν να εισβάλουν στους ιστούς του εγκεφάλου, προάγοντας μια ανοσολογική απόκριση, είπαν οι ερευνητές. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει υψηλότερα επίπεδα εναποθέσεων βήτα αμυλοειδούς -χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ- στον εγκέφαλο ατόμων με ουλίτιδα, είπαν οι ερευνητές.
«Αυτά τα ευρήματα όχι μόνο εμπλουτίζουν την κατανόησή μας για την περιοδοντίτιδα, αλλά συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη πιθανών βιοδεικτών απεικόνισης και μπορεί να παρέχουν νέες προσεγγίσεις για την έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ», έγραψαν οι ερευνητές. «Η παρούσα μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βελτίωση όχι μόνο της στοματικής υγείας αλλά και της νευρολογικής υγείας παγκοσμίως», κατέληξαν.
Περισσότερες πληροφορίες: Wei Ye et al, Periodontitis associated with brain function impairment in middle‐aged and elderly individuals with normal cognition, Journal of Periodontology (2024). DOI: 10.1002/JPER.24-0264.