Κατάθλιψη και επεισοδιακή υπερφαγία μπορεί να συμβαδίζουν στα έφηβα κορίτσια

Τα έφηβα κορίτσια που νιώθουν κατάθλιψη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ξεκινήσουν τα επεισόδια υπερφαγίαςαπό άλλα κορίτσια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011. Το αντίστροφο ισχύει επίσης: Τα κορίτσια που κάνουν τακτική επεισοδιακή υπερφαγία έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι νεαρές γυναίκες που εμφανίζουν σημάδια είτε κατάθλιψης είτε επεισοδιακής υπερφαγίας θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο και για τις δύο διαταραχές.

«Οι πρωτοβουλίες πρόληψης της επεισοδιακής υπερφαγίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον ρόλο των συμπτωμάτων της κατάθλιψης… και να ενσωματώνουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων», αναφέρει το σχετικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Adolescent Health.

Η μελέτη αυτή προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την ανώτερη συγγραφέα Alison Field, επιδημιολόγο στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ επεισοδίων υπερφαγίας και κατάθλιψης κατά την εφηβεία -όταν εμφανίζονται οι περισσότερες διατροφικές διαταραχές. Οι συγγραφείς της μελέτης όρισαν τα επεισόδια υπερφαγίας ως την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αίσθημα έλλειψης ελέγχου στο φαγητό κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν ως μέρος της πανεθνικής αμερικανικής μελέτης Growing Up Today. Οι συγγραφείς εστίασαν στα κορίτσια επειδή οι διατροφικές διαταραχές και η κατάθλιψη είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 5.000 κορίτσια ηλικίας 12 έως 18 ετών που απάντησαν σε ερωτήσεις το 1999, με έρευνες παρακολούθησης το 2001 και το 2003.

Οι έφηβες και οι νεαρές γυναίκες που ανέφεραν στην πρώτη έρευνα ότι πάντα ή συνήθως ένιωθαν «πεσμένες» ή «κατάθλιψη» είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από άλλες να αρχίσουν να τρώνε υπερβολικά τα επόμενα δύο χρόνια.

«Η πιο κοινή προσέγγιση για την παχυσαρκία είναι να εστιάσουμε στο να τρώμε καλύτερα και να ασκούμαστε περισσότερο, αλλά πολλά μονοπάτια μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό βάρος», δήλωσε η Marian Tanofsky-Kraff, κλινική ψυχολόγος στο Uniformed Services University of the Health. «Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων όπου μπορεί να οδηγείται περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους. Η στόχευση ορισμένων από αυτούς τους ψυχολογικούς παράγοντες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας».

«Οι υπερφαγικοί νέοι μπορεί να είναι πολύ μυστικοπαθείς, επομένως οι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό μήνυμα για τους κλινικούς γιατρούς», πρόσθεσε η Field. «Αν υπάρχει κατάθλιψη, πρέπει να ρωτήσουν για τα διαταραγμένα πρότυπα διατροφής και το αντίστροφο».

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα περιλαμβάνουν λίγους νέους που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες ή κατώτερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, επομένως τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να μην ισχύουν για όλους τους πληθυσμούς. Επιπλέον, οι έρευνες δεν περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, που ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Περισσότερες πληροφορίες: Skinner, H., et al. (2011). A Prospective Study of Overeating, Binge Eating, and Depressive Symptoms Among Adolescent and Young Adult Women. Journal of Adolescent Healthdoi: 10.1016/j.jadohealth.2011.10.002.

Δείτε επίσης