H αερόβια άσκηση καταπολεμά τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η τακτική αερόβια άσκηση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους δείκτες της νόσου που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, διαπίστωσε έρευνα με επικεφαλής τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο) και του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (Βραζιλία). Τα ευρήματα παρέχουν νέες ελπίδες στη μάχη ενάντια σε αυτή την καταστροφική ασθένεια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain Research και υπογραμμίζει ότι η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο προστατεύει τα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα αλλά και αποκαθιστά την ισορροπία στο γερασμένο εγκέφαλο.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και τη μάθηση, και μέτρησε τον αντίκτυπο της αερόβιας άσκησης στους βασικούς δείκτες Αλτσχάιμερ: πλάκες αμυλοειδούς, μπερδέματα ταυ και συσσώρευση σιδήρου σε κύτταρα που παράγουν μυελίνη γνωστά ως ολιγοδενδροκύτταρα. Αυτοί οι δείκτες είναι κεντρικοί στην παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα τρωκτικά που ολοκλήρωσαν ένα δομημένο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης βίωσαν:

Σημαντικές μειώσεις στα μπερδέματα ταυ (περίπου 63% με την άσκηση), τις πλάκες αμυλοειδούς (περίπου 76% στην ομάδα άσκησης) και τη συσσώρευση σιδήρου (μειωμένη κατά περίπου 58% στους εγκεφάλους των τρωκτικών που ασκούνται).

Βελτιωμένη υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου αριθμού προστατευτικών ολιγοδενδροκυττάρων.

Μειωμένη φλεγμονή του εγκεφάλου στην ομάδα άσκησης (μεταξύ 55% και 68% ανάλογα με τον υπό εξέταση βιοδείκτη της φλεγμονής) και κυτταρικός θάνατος.

Βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, αποκαθιστώντας την κρίσιμη ισορροπία στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς γερνάει.

Ο Augusto Coppi, Ανώτερος Λέκτορας Κτηνιατρικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε: «Το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή χωρίς γνωστή θεραπεία, επηρεάζοντας εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Ενώ η σωματική άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τη γνωστική έκπτωση, οι κυτταρικοί μηχανισμοί πίσω από τις νευροπροστατευτικές του επιδράσεις παρέμειναν ασαφείς μέχρι τώρα. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη δυνατότητα η αερόβια άσκηση να χρησιμεύσει ως ακρογωνιαίος λίθος στις προληπτικές στρατηγικές για τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν τα προστατευτικά αποτελέσματα που παρατηρούνται σε μοντέλα τρωκτικών. Θα διερευνήσουν επίσης φάρμακα που στοχεύουν τον μεταβολισμό του σιδήρου και τον κυτταρικό θάνατο ως πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Περισσότερες πληροφορίες: R.C. Gutierre et al, Tau, amyloid, iron, oligodendrocytes ferroptosis, and inflammaging in the hippocampal formation of aged rats submitted to an aerobic exercise program, Brain Research (2024). DOI: 10.1016/j.brainres.2024.149419.

Δείτε επίσης