Για σχεδόν ένα χρόνο, συζητάμε για τα φάρμακα απώλειας βάρους όπως Wegovy, Zepbound, Saxenda και τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι σταματούν να τα παίρνουν. Είναι σε θέση να διατηρήσουν την απώλεια βάρους; Μια δανική μελέτη ρίχνει φως στο θέμα.
Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι τα φάρμακα απώλειας βάρους όπως το Wegovy αποτελούν αντικείμενο συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό. Και για καλό λόγο. Γιατί σε έναν κόσμο όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν με παχυσαρκία, βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν το περιττό λίπος.
Δυστυχώς, υπάρχει ένα μειονέκτημα. Η γενική αντίληψη είναι ότι όσοι σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα αυτά θα έχουν δυσκολίες στη διατήρηση της απώλειας βάρους. Αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Αυτό λέει η καθηγήτρια Signe Sørensen Torekov από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, που ηγήθηκε της νέας μελέτης και διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στο Νοσοκομείο Hvidovre.
«Είναι πραγματικά δυνατό να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου χωρίς μεγάλη ανάκτηση βάρους, εάν ακολουθείτε ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης. Η μελέτη μας προσφέρει νέες ελπίδες, καθώς δείξαμε ότι η πλειοψηφία όσων λαμβάνουν φάρμακα απώλειας βάρους και ασκούνται τακτικά είναι σε θέση να διατηρήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα ένα χρόνο μετά τη λήξη της θεραπείας», λέει.
Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε τα αποτελέσματα μετά τη θεραπεία για την παχυσαρκία και μπόρεσε να απαντήσει σε μερικές από τις βασικές ερωτήσεις σχετικά με αυτούς τους σχετικά νέους τύπους φαρμάκων.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine. Και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Έτσι λέει ο μεταδιδακτορικός Simon Birk Kjær Jensen, ο οποίος είναι ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, η οποία αποτέλεσε μέρος του διδακτορικού του. «Αν και η ιατρική θεραπεία για την παχυσαρκία είναι αποτελεσματική, τα άτομα που σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα δυσκολεύονται να διατηρήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα. Μέσα σε ένα χρόνο, συνήθως θα έχουν κερδίσει περισσότερα από τα δύο τρίτα του χαμένου βάρους τους. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν έχουν την ίδια τάση να παχύνουν μετά τη θεραπεία», λέει.
Δύο ώρες άσκησης την εβδομάδα είναι αρκετές
Η μελέτη περιελάμβανε τέσσερις ομάδες συμμετεχόντων. Σε μια ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο, σε μια άλλη ομάδα το φάρμακο απώλειας βάρους Saxenda -λιραγλουτίδη 3 mg για την ακρίβεια- σε μια τρίτη ομάδα ζητήθηκε να ασκηθεί, ενώ σε μια τέταρτη ομάδα χορηγήθηκε το φάρμακο απώλειας βάρους και ζητήθηκε να ασκούνται τακτικά. Πριν χωριστούν σε ομάδες, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αρχίσει μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι όσοι ασκούνταν κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χρειάστηκε να περνούν περισσότερες από μερικές ώρες την εβδομάδα φορώντας παπούτσια προπόνησης για να διατηρήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπείας.
«Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο ώρες άσκησης την εβδομάδα που ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και σε κάνει να λαχανιάζεις. Και μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία και χαμηλό αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, ένα γρήγορο περπάτημα μπορεί να είναι αρκετό, ενώ για άτομα με υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να χρειαστεί να εξασκηθούν στο τρέξιμο ή το ποδήλατο, π.χ., στο interval spinning», εξηγεί ο Simon Birk Kjær Jensen.
Μάλιστα, η μελέτη έδειξε ότι οι ομάδες άσκησης βίωσαν καλύτερη ποιότητα ζωής.
«Από τα δεδομένα μας, είναι σαφές ότι όσοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης με ή χωρίς θεραπεία με φάρμακα για την παχυσαρκία ένιωθαν λιγότερο κουρασμένοι και πιο ενεργητικοί. Επίσης, είχαν καλύτερη ψυχική υγεία. Απλώς οδήγησε σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής», λέει η Signe Sørensen Torekov. «Δεν ίσχυε το ίδιο για όσους έλαβαν μόνο το φάρμακο. Στην πραγματικότητα, ένιωθαν περισσότερο κουρασμένοι και λιγότερο ενεργητικοί».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει λόγος να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προσθήκης συστάσεων άσκησης στις συνταγές για φάρμακα απώλειας βάρους για να αυξήσουμε τις πιθανότητες των ανθρώπων να διατηρήσουν την απώλεια βάρους και τα ευεργετικά αποτελέσματα μετά τη θεραπεία.
«Έχουμε πλέον ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την παχυσαρκία και το χρειαζόμαστε, γιατί πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από παχυσαρκία. Αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνδυάζουμε ιατρική θεραπεία με τακτική σωματική άσκηση, λόγω των ευεργετικών επιπτώσεων αυτού, για παράδειγμα, καλύτερη ποιότητα ζωής και διατήρηση της μυϊκής μάζας».
«Η μελέτη σχεδόν με κάνει να θέλω να συμβουλεύσω κατά της ιατρικής θεραπείας χωρίς αυξημένη σωματική άσκηση, ειδικά εάν δεν θέλετε να παίρνετε τα φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής σας. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι που ζυγίζουν λιγότερο, ασκούνται περισσότερο, επειδή αυτό απλά δεν ισχύει. Απαιτείται δομή, υποστήριξη και οικοδόμηση συνήθειας. Τα καλά νέα είναι ότι η διατήρηση της απώλειας βάρους μετά τη θεραπεία είναι δυνατή, αλλά μόνο όταν συνδυάζεται με άσκηση», λέει η Signe Sørensen Torekov.
Περισσότερες πληροφορίες: Healthy weight loss maintenance with exercise, GLP-1 receptor agonist, or both combined followed by one year without treatment: a post-treatment analysis of a randomised placebo-controlled trial, eClinicalMedicine (2024). DOI: 10.1016/j.eclinm.2024.102475.