Τι σχέση έχει το έντερο με τη βιολογική γήρανση;


Ο αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Wistar, Mohamed Abdel-Mohsen, έχει αποδείξει, με και τους συνεργάτες του, μια σύνδεση μεταξύ της ιογενούς βλάβης στο έντερο και της πρόωρης βιολογικής γήρανσης.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η σύνδεση μπορεί να συμβάλει τόσο στη διαπερατότητα του εντέρου όσο και στην πρόωρη γήρανση του συστημικού και εντερικού ιστού σε άτομα που ζουν με χρόνια λοίμωξη HIV και η ανακάλυψή τους περιγράφεται λεπτομερώς σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome.

Όταν τα σώματα των ανθρώπων γερνούν γρηγορότερα από τα χρονολογικά τους χρόνια -μια κατάσταση γνωστή ως επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση- γίνονται πιο ευάλωτα σε σοβαρά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένους, όπως καρκίνους, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικές διαταραχές, σοβαρές λοιμώξεις και μειωμένη αποτελεσματικότητα εμβολίων. Ο Abdel-Mohsen διερευνά τι οδηγεί σε αυτή την ταχεία γήρανση και πώς να δημιουργήσει τρόπους για να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση και να βελτιώσει την υγεία.

Ένας κύριος ύποπτος σε αυτό το παζλ γήρανσης είναι το μικροβίωμα του εντέρου και η πιθανή διαρροή του στην κυκλοφορία του αίματος. Το εργαστήριο Abdel-Mohsen διερευνά πώς η διαρροή του εντέρου μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση.

Για να εμβαθύνουν σε αυτό το ερώτημα, ο Abdel-Mohsen και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα από άτομα που ζουν με χρόνια λοίμωξη HIV. Η ζωή με χρόνια λοίμωξη HIV είναι γνωστό ότι δυνητικά επιταχύνει τη βιολογική ηλικία, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικό μοντέλο για τη διερεύνηση των μηχανισμών επιταχυνόμενης βιολογικής ηλικίας σε άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα παχέος εντέρου, ειλεού, κοπράνων και αίματος από άτομα που ζουν με χρόνια λοίμωξη HIV και ταιριάστηκαν καλά με δείγματα ελέγχου. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε μια σημαντική σύνδεση μεταξύ των διαταραγμένων μικροβιωμάτων του εντέρου, της αυξημένης της εντερικής διαπερατότητας (διαρρέον έντερο) και της ταχύτερης βιολογικής γήρανσης.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν μια σύνδεση μεταξύ της επιταχυνόμενης βιολογικής γήρανσης και των μικροβιωμάτων τόσο του παχέος εντέρου όσο και του ειλεού, αλλά όχι του μικροβιώματος των κοπράνων. Αυτό υποδηλώνει ότι η θέση του μικροβιώματος επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματά του και υπογραμμίζει τη σημασία της δειγματοληψίας εντερικών ιστών για την ακριβή κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ μικροβιώματος και ηλικίας.

Η βιολογική ηλικία μπορεί να μετρηθεί μέσω πολλών προηγμένων μεθόδων, όπως η ανάλυση μήκους των τελομερών και τα «επιγενετικά ρολόγια», όπως τα ρολόγια Hannum και Horvath, τα οποία αξιολογούν την ηλικία με βάση τα πρότυπα μεθυλίωσης του DNA. Η μεθυλίωση του DNA, η οποία περιλαμβάνει ομάδες μεθυλίου που συνδέονται με νουκλεοτίδια στο DNA, ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και αυτά τα επιγενετικά ρολόγια χρησιμοποιούν ορισμένες παραλλαγές στη μεθυλίωση για να εκτιμήσουν τη βιολογική ηλικία.

Η εφαρμογή από την ερευνητική ομάδα πολλών προηγμένων μεθόδων για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας σε δείγματα αίματος και εντερικού ιστού είναι η πρώτη ανάλυση του είδους της σε άτομα που ζουν με HIV και η εξέτασή της για τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και της εντερικής βιολογικής ηλικίας σε αυτόν τον πληθυσμό είναι μια νέα εξερεύνηση των επιπτώσεων της χρόνιας γήρανσης του HIV στο μικροβίωμα.

Η εργασία αναδεικνύει συγκεκριμένα βακτήρια και τα παραπροϊόντα τους ως πιθανούς επιταχυντές της γήρανσης. Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη στρατηγικών για τον μετριασμό αυτών των βακτηρίων και των υποπροϊόντων τους, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν τη διάρκεια της καλής υγείας στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με χρόνιες παθήσεις, όπως χρόνιες λοιμώξεις.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τις υποκείμενες αιτίες και τις πιθανές επιπτώσεις των ευρημάτων μας», είπε ο Abdel-Mohsen.

«Επιπλέον, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη να δημιουργηθούν στρατηγικές για την πρόληψη της εντερικής δυσβίωσης και της διαρροής του εντέρου και να καθοριστεί πώς αυτές οι στρατηγικές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου. Η δουλειά μας είναι μόνο η αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού για τη βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας».

Δείτε επίσης