Αποδεικνύεται ότι η σκόνη πρωτεΐνης σας μπορεί να μην είναι τόσο υγιής όσο νομίζετε. Μια νέα έκθεση από το Clean Label Project αποκαλύπτει ότι οι δημοφιλείς σκόνες πρωτεϊνών -ειδικά οι ποικιλίες φυτικής προέλευσης, βιολογικές και με γεύση σοκολάτας- μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου και καδμίου.
Η έκθεση επισημαίνει ένα ανησυχητικό εύρημα: Σχεδόν τα μισά (47%) από τα 160 προϊόντα που δοκιμάστηκαν ξεπέρασαν τα ρυθμιστικά όρια της Πρότασης 65 της Καλιφόρνια για τον μόλυβδο, με το 21% να περιέχει επίπεδα υπερδιπλάσια από αυτά που επιτρέπονται βάσει του νόμου.
«Ο ρύπος από βαρέα μέταλλα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα ασφάλειας των τροφίμων», δήλωσε στο CNN η Jackie Bowen, εκτελεστική διευθύντρια του Clean Label Project. «Αυτές οι μολυσματικές ουσίες βρίσκονται βασικά παντού, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων που αντιπροσωπεύονται ως υγιεινές τροφές», πρόσθεσε.
Μια ομάδα βιομηχανίας, το Συμβούλιο για την Υπεύθυνη Διατροφή, αμφισβήτησε τη μεθοδολογία και τα ευρήματα της μελέτης.
Από την έρευνα προέκυψε ότι:
- Οι σκόνες φυτικής προέλευσης, όπως αυτές που παρασκευάζονται από σόγια, ρύζι και μπιζέλια, περιείχαν τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο από τα προϊόντα με βάση τον ορό γάλακτος, ένα υποπροϊόν της τυροκομίας.
- Οι οργανικές σκόνες είχαν τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο και διπλάσιο κάδμιο σε σύγκριση με τις μη οργανικές σκόνες.
- Οι σκόνες με γεύση σοκολάτας είχαν τέσσερις φορές περισσότερο μόλυβδο και έως και 110 φορές περισσότερο κάδμιο από τις σκόνες με άρωμα βανίλιας.
Τα φυτά απορροφούν εκ φύσεως βαρέα μέταλλα από το έδαφος και το νερό, αλλά η μόλυνση μπορεί να είναι χειρότερη εάν καλλιεργούνται σε έδαφος που έχει μολυνθεί περαιτέρω από βιομηχανικά απόβλητα, εξορύξεις και ορισμένα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Η μαύρη σοκολάτα, γνωστή για τα πλούσια φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά της, είναι επίσης επιρρεπής σε υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου και του καδμίου.
Για την έκθεση, οι ερευνητές του Clean Label Project αγόρασαν σκόνες πρωτεΐνης από 70 δημοφιλείς μάρκες και πραγματοποίησαν σχεδόν 36.000 δοκιμές για προσμείξεις, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων και των ορμονικών διαταραχών όπως η δισφαινόλη Α (BPA). Δεν κατονομάστηκαν συγκεκριμένες μάρκες.
«Δεν αποκαλύπτουμε τα ονόματα των εταιρειών που δοκιμάζουμε για να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη και τη συνέπεια και να αποφύγουμε πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων», είπε η Bowen.
Μερικά καλά νέα: Η BPA και το ξαδελφάκι της η δισφαινόλη S (BPS), βρέθηκαν μόνο σε τρεις από τις 160 σκόνες που δοκιμάστηκαν, σε σύγκριση με το 55% των προϊόντων που αναλύθηκαν σε μια αναφορά του 2018 Clean Label Project.
Το Συμβούλιο Υπεύθυνης Διατροφής, το οποίο εκπροσωπεί πολλούς κατασκευαστές συμπληρωμάτων, είπε ότι η νέα μελέτη δεν είχε διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τέθηκαν τα όρια μόλυνσης και ποια προϊόντα δοκιμάστηκαν. «Οι σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμη και ίχνη φυσικών στοιχείων, όπως τα βαρέα μέταλλα, τα οποία υπάρχουν στο έδαφος, τον αέρα και το νερό», δήλωσε στο CNN ο Andrea Wong, ανώτερος αντιπρόεδρος του συμβουλίου. «Αυτά τα επίπεδα ίχνους είναι συχνά πολύ κάτω από τα καθιερωμένα όρια ασφαλείας που ορίζονται από ομοσπονδιακούς φορείς όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA)».
Δεν υπάρχει επίπεδο μολύβδου που να είναι ασφαλές για τον άνθρωπο, σύμφωνα με την EPA. Το κάδμιο είναι ένας παράγοντας που προκαλεί καρκίνο και είναι επίσης τοξικός για τα ανθρώπινα όργανα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία των ΗΠΑ.
H Jackie Bowen τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο να αποφεύγονται εντελώς οι σκόνες πρωτεΐνης, αλλά οι πιο έξυπνες επιλογές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση σε επιβλαβείς ρύπους.
«Για τα άτομα που ακολουθούν μια πλήρως φυτική διατροφή, οι σκόνες πρωτεΐνης που παρασκευάζονται από μπιζέλια φαίνεται να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων», είπε η Bowen. «Εάν δεν έχετε διατροφικούς περιορισμούς, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι σκόνες πρωτεΐνης με βάση τον ορό γάλακτος ή με βάση τα αυγά, με γεύση βανίλιας θα έχουν τη μικρότερη ποσότητα». Ενθάρρυνε επίσης τους καταναλωτές να απευθυνθούν σε επωνυμίες και να ρωτήσουν για τις πρακτικές δοκιμών ρύπων τους. «Κάντε ερωτήσεις, ζητήστε απαντήσεις», κατέληξε η Bowen. «Το θέμα των βαρέων μετάλλων δεν πρόκειται να ξεχαστεί».