Γιατί ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

Του Justin Stebbing, Professor of Biomedical Sciences, Anglia Ruskin University, The Conversation.

Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει να μείνετε μακριά από τον καρκίνο του εντέρου -αυτό προκύπτει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Cancer Research UK. Η έρευνα προτείνει ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης γάλακτος κατά ένα ποτήρι θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Υπάρχουν σχεδόν 45.000 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που τον καθιστά τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο -και τον τρίτο παγκοσμίως- αλλά πολλές από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να προληφθούν. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Cancer Research UK, το 54% όλων των καρκίνων του εντέρου θα μπορούσε να προληφθεί με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, το αλκοόλ, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και η κακή διατροφή είναι όλοι παράγοντες στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου.

Αλλά αυτή η έρευνα -μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη διατροφή και τις ασθένειες μέχρι τώρα- έχει ρίξει νέο φως στο πόσο εύκολες, φθηνές αλλαγές διατροφής μπορούν να βοηθήσουν όλους να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Για παράδειγμα, εκτός από την κατανάλωση ενός επιπλέον ποτηριού γάλακτος την ημέρα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επιπλέον 20 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 15%. Η κατανάλωση πάνω από 30 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά συνδέθηκε με 8% αύξηση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές ακολούθησαν μια νέα, διττή προσέγγιση για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου. Αρχικά, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από 542.000 γυναίκες και εστίασαν σε παραλλαγές του DNA που σχετίζονται με την λακτάση, ένα ένζυμο που δημιουργεί την ικανότητα πέψης της λακτόζης στην ενήλικη ζωή. Δεύτερον, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες από τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της ημερήσιας πρόσληψης γάλακτος. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο σύνολα δεδομένων, εκτιμήθηκε καλύτερα η αιτιολογική επίδραση της κατανάλωσης γάλακτος στον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν επιπλέον 244 γραμμάρια γάλακτος την ημέρα -περίπου ένα μεγάλο ποτήρι που περιείχε 300 mg ασβεστίου- είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου. Αυτή η μείωση του κινδύνου ισχύει για διάφορα είδη γάλακτος, συμπεριλαμβανομένων του πλήρους, του ημιαποβουτυρωμένου και του αποβουτυρωμένου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστατευτική επίδραση του γάλακτος ήταν ανεξάρτητη από άλλους διατροφικούς παράγοντες και συνήθειες του τρόπου ζωής. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη του γάλακτος δεν είναι επειδή το γάλα αντικαθιστά ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων ή καταναλώνεται ως μέρος ενός γενικότερου υγιεινού τρόπου ζωής.

Οι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά οι ερευνητές προτείνουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις. Πρώτον, το γάλα είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, το οποίο είχε συνδεθεί στο παρελθόν με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο δεσμεύοντας δυνητικά επιβλαβείς ουσίες στο έντερο και προάγοντας τον θάνατο των μη φυσιολογικών κυττάρων.

Επίσης, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ανάπτυξης και της διαίρεσης των κυττάρων. Επίσης, η λακτόζη στο γάλα μπορεί να προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου που παράγουν βουτυρικό, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας με αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Τέλος, το γάλα περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το οποίο, σύμφωνα με μια εργαστηριακή μελέτη του 2021, μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πάντως, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μην είναι κατάλληλη ή ωφέλιμη για όλους. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργίες στο γάλα ή άλλους διατροφικούς περιορισμούς θα πρέπει να συμβουλευτούν επαγγελματίες υγείας πριν κάνουν σημαντικές αλλαγές στην πρόσληψη γαλακτοκομικών.

Συνολικά, αυτή η πρωτοποριακή μελέτη παρέχει πειστικά στοιχεία για τον πιθανό ρόλο της κατανάλωσης γάλακτος στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του εντέρου. Το εύρημα ότι μια σχετικά μέτρια αύξηση στην καθημερινή κατανάλωση γάλακτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κινδύνου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Υποδηλώνει ότι μικρές, εφικτές αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Η δυνατότητα μιας απλής διατροφικής αλλαγής να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς έρευνας σε αυτόν τον τομέα και υπογραμμίζει τη δύναμη της διατροφής στη διαμόρφωση της υγείας μας.

Δείτε επίσης