Ο ρόλος που παίζει η άσκηση στον καρκίνο: Από την πρόληψη έως τη θεραπεία

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ο καρκίνος είναι μια περίπλοκη κατάσταση, με πολλούς παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί πραγματικά να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο -με έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τα οφέλη της στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη ζωή πέρα ​​από τον καρκίνο.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και του χαμηλότερου κινδύνου διάγνωσης πολλών τύπων καρκίνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άσκηση αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο διάγνωσης πολλών κοινών τύπων καρκίνου -συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του στομάχου- κατά περίπου 20%.

Μια μετα-ανάλυση του 2015, η οποία εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια άτομα, διαπίστωσε ότι οι πιο σωματικά ενεργοί συμμετέχοντες είχαν πάνω από 20% μείωση στον κίνδυνο επτά καρκίνων (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, των νεφρών και του πνεύμονα) σε σύγκριση με εκείνους που ήταν οι λιγότεροι ενεργός. Είχαν επίσης από 10% έως 20% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, της κεφαλής, του τραχήλου και του μαστού. Αυτό το αποτέλεσμα παρέμεινε ίδιο, ακόμη και μετά την προσαρμογή των ερευνητών για τον Δείκτη Μάζας Σώματος, ο οποίος επίσης σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου. Αυτό δείχνει ότι όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο χαμηλότερος είναι ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου.

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους η άσκηση θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Η τακτική άσκηση επηρεάζει βαθιά πολλές πτυχές του μεταβολισμού του σώματος. Για παράδειγμα, επηρεάζει τη συμπεριφορά και τη συγκέντρωση ορισμένων ορμονών -όπως η ινσουλίνη και τα οιστρογόνα, που έχουν συνδεθεί με καρκίνους του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος, του προστάτη και του ενδομητρίου.

Η άσκηση βελτιώνει επίσης την κυτταρική λειτουργία, ενθαρρύνοντας την επισκευή των κυττάρων -και, όταν δεν είναι δυνατόν, την καταστροφή. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς ο καρκίνος ξεκινά όταν αυτά τα κατεστραμμένα κύτταρα δεν μπορούν να καταστραφούν ή να επισκευαστούν. Μειώνει επίσης τη χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τον κίνδυνο όλων των μορφών καρκίνου, καθώς και με άλλες χρόνιες ασθένειες -συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.

Η άσκηση βοηθά επίσης στην πρόληψη και μείωση της παχυσαρκίας. Αυτό από μόνο του μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τουλάχιστον 13 τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Φυσικά, ο καρκίνος προκαλείται από πολλούς παράγοντες, επομένως δεν υπάρχει μια απλή άμυνα εναντίον του. Αλλά με βάση τα στοιχεία που έχουμε, υπάρχει σαφές όφελος από το να είστε πιο δραστήριοι σωματικά.

Από τη διάγνωση στην επιβίωση

Η άσκηση αποδεικνύεται επίσης ότι είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Για παράδειγμα, έρευνα σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα διαπίστωσε ότι η άσκηση πριν από τη χειρουργική επέμβαση είχε πράγματι διαρκή οφέλη κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί μέρος του πνεύμονά τους. Αυτή η χειρουργική επέμβαση έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, οι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται με κανονικές, καθημερινές εργασίες -όπως το πλύσιμο και το περπάτημα. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μια ομάδα εκτελούσε διαφορετικούς τύπους άσκησης (αερόβιες, ασκήσεις αντίστασης και αναπνευστικές ασκήσεις) τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Η άλλη ομάδα (η ομάδα ελέγχου) δεν έκανε καμία άσκηση. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, η ομάδα άσκησης ήταν προφανώς καλύτερα. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι τρεις μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ομάδα άσκησης είχε παραμείνει καλύτερη και πιο δυνατή σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να εκτελούν καλύτερα τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η άσκηση τους προετοίμαζε καλύτερα για χειρουργική επέμβαση, η οποία στη συνέχεια σήμαινε ένα μικρότερο ταξίδι προς την πλήρη ανάκαμψη.

Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση ορισμένων από τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου -ιδιαίτερα της εξουθενωτικής κόπωσης που βιώνει περίπου το 90% των ασθενών. Αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο, τα στοιχεία λένε ότι όσο πιο δραστήριοι είστε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τόσο λιγότερη κόπωση θα αισθανθείτε. Μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση της άσκησης σε 80 επιζώντες από καρκίνο του μαστού διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα για δύο μήνες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης. Αυτό το αποτέλεσμα παρέμεινε ακόμη και έξι μήνες μετά τη διακοπή της προπόνησης. Μια μετα-ανάλυση 113 μελετών έδειξε επίσης ότι η άσκηση ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση της σχετιζόμενης με τη θεραπεία κόπωσης από τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Έρευνες σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποδηλώνουν ακόμη και ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά ολοκλήρωσης της χημειοθεραπείας. Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα της θεραπείας και να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι μελέτες σε αυτόν τον τομέα καταγράψει τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, θα είναι σημαντικό να γίνει περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της άσκησης και των ποσοστών ολοκλήρωσης της χημειοθεραπείας.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε επίσης να μειώσει την υποτροπή του καρκίνου έως και 30% -ειδικά για τον καρκίνο του εντέρου και του μαστού.

Οι μηχανισμοί που πιστεύεται ότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου είναι πολύ παρόμοιοι με εκείνους που βοηθούν κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης -συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του ανοσοποιητικού, της καλύτερης κυκλοφορίας, του επαναπρογραμματισμού του μεταβολισμού και της βελτίωσης της σύστασης του σώματος με τη διατήρηση των μυών και τη μείωση του λίπους.

Πόσο δραστήριοι πρέπει να είστε;

Φυσικά, δεν έχουν ξεκαθαριστεί όλα ακόμη. Η πλειονότητα των στοιχείων προέρχεται από μελέτες παρατήρησης που σημαίνει ότι μπορούμε να δείξουμε μόνο μια σχέση μεταξύ της άσκησης και των οφελών που έχει. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα περισσότερους ασθενείς να συμμετάσχουν σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε οριστικά ποια είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η άσκηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την πρόληψη του καρκίνου -και ότι είναι ασφαλής και χρήσιμη για τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Για να έχετε αυτά τα οφέλη, συνιστάται στους ανθρώπους να ασκούνται για τουλάχιστον 75-150 λεπτά μέτρια η έντονα την εβδομάδα. Το να κάνετε 30 λεπτά άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι πολύ καλό για την υγεία σας. Κάντε ένα μείγμα αεροβικών ασκήσεων (όπως κολύμπι, περπάτημα ή ποδηλασία) και περίπου δύο έως τρεις συνεδρίες προπόνησης με αντίσταση (όπως άρση βαρών ή πιλάτες). Αυτές οι οδηγίες είναι παρόμοιες για άτομα που ζουν με καρκίνο. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ασκηθείτε πολύ, μην απογοητεύεστε. Λίγη σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα.

Δείτε επίσης