Νέα έρευνα από το University in Buffalo Research Institute on Addictions εντόπισε έναν βασικό μηχανισμό στον τρόπο με τον οποίο η αερόβια άσκηση μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο με τρόπους που μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία -ακόμη και τις στρατηγικές πρόληψης- για τον εθισμό.
Γνωστή και ως «καρδιο», η αερόβια άσκηση είναι μια γρήγορη άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και την κυκλοφορία του οξυγόνου μέσω του αίματος και σχετίζεται με τη μείωση πολλών αρνητικών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα. Συνδέεται επίσης με πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως η μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.
«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από αυτά τα οφέλη, η αερόβια άσκηση είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της έναρξης, της αύξησης και της υποτροπής της χρήσης ουσιών σε διάφορες κατηγορίες, όπως αλκοόλ, νικοτίνη, διεγερτικά και οπιοειδή», λέει ο Παναγιώτης Peter Thanos (Παναγιώτης Θάνος) ανώτερος ερευνητής και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Η εργασία μας επιδιώκει να βοηθήσει στον εντοπισμό των υποκείμενων νευροβιολογικών μηχανισμών που οδηγούν αυτές τις αλλαγές».
Χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα, ο Thanos και η ομάδα των ερευνητών του ανακάλυψαν ότι η καθημερινή αερόβια άσκηση άλλαξε τη μεσομεταιχμιακή (mesolimbic) ντοπαπίνη στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι ένας βασικός νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με διαταραχές χρήσης ουσιών, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανταμοιβή, τα κίνητρα και τη μάθηση.
«Η τρέχουσα εργασία εξετάζει εάν η άσκηση μπορεί να ομαλοποιήσει τη σηματοδότηση ντοπαμίνης που έχει αλλάξει από τη χρόνια χρήση ναρκωτικών, καθώς αυτό μπορεί να παρέχει βασική υποστήριξη για το πώς η άσκηση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως στρατηγική θεραπείας για την κατάχρηση ουσιών. Περαιτέρω μελέτες που επικεντρώνονται σε άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών θα πρέπει να βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν νέες μεθόδους για να ενσωματώσουν την άσκηση σε θεραπευτικά σχήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των υποτροπών», πρόσθεσε ο Thanos.