Η μοναξιά αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον κόσμο

Του Robin Kramer, Senior Lecturer in the School of Psychology, University of Lincoln, The Conversation.

Κάτι κοινό που έχουμε όλοι μας είναι ότι έχουμε νιώσει μοναξιά κάποια στιγμή. Γιατί ο κόσμος φαίνεται τόσο διαφορετικός όταν νιώθουμε μόνοι; Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να δίνουν κάποιες απαντήσεις. Και αποδεικνύεται ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη και τη γνωστικότητά σας.

Αν και κανείς δεν απολαμβάνει το αίσθημα της μοναξιάς, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να αισθάνονται έτσι για καλό λόγο. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας, παρέχοντας ασφάλεια, πόρους, ευκαιρίες για απόκτηση παιδιών κ.λπ. Το γεγονός ότι βρίσκουμε το αίσθημα της μοναξιάς τόσο δυσάρεστο συχνά μας παρακινεί να επανασυνδεθούμε με τους άλλους, έχοντας όλα αυτά τα οφέλη.

Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Το αίσθημα μοναξιάς μπορεί επίσης να προκαλέσει κοινωνική απόσυρση και είδη αρνητικής σκέψης, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη σύνδεση με τους ανθρώπους.

Ο μοναχικός εγκέφαλος

Μελέτες έχουν εντοπίσει διαφορές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μοναξιά. Σε μοναχικούς νεαρούς ενήλικες, περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική γνώση και την ενσυναίσθηση έχουν λιγότερο πυκνή λευκή ουσία (ένα μεγάλο δίκτυο νευρικών ινών που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου σας). Αλλά στους μοναχικούς ηλικιωμένους, οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη γνωστική επεξεργασία και τη συναισθηματική ρύθμιση είναι στην πραγματικότητα μικρότερες σε όγκο.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος των μοναχικών ανθρώπων επεξεργάζεται τον κόσμο ιδιόρρυθμα. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν μια σειρά από βίντεο κλιπ ενώ βρίσκονταν μέσα σε έναν σαρωτή fMRI και διαπίστωσαν ότι οι μη μοναχικοί άνθρωποι εμφάνιζαν παρόμοια νευρική δραστηριότητα μεταξύ τους, ενώ οι μοναχικοί έδειχναν εγκεφαλική δραστηριότητα που ήταν διαφορετική τόσο μεταξύ τους όσο και με τους μη μοναχικούς συμμετέχοντες. Οι μοναχικοί άνθρωποι φαίνεται να βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά από τους άλλους.

Αυτό είναι επίσης εμφανές στο πως οι μοναχικοί άνθρωποι βλέπουν τους φανταστικούς χαρακτήρες. Ερευνητές στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν σαρώσεις εγκεφάλου σε θαυμαστές της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, ενώ αυτοί οι θαυμαστές αποφάσισαν αν διάφορα επίθετα περιέγραφαν με ακρίβεια χαρακτήρες από την εκπομπή. Οι συγγραφείς της μελέτης κατάφεραν να εντοπίσουν δραστηριότητα στον εγκέφαλο που διέκρινε αληθινούς και φανταστικούς ανθρώπους. Ενώ η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών ήταν σαφής στους μη μοναχικούς ανθρώπους, τα όρια ήταν ασαφή για τους πιο μοναχικούς ανθρώπους. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το αίσθημα μοναξιάς μπορεί να σχετίζεται με τη σκέψη των φανταστικών χαρακτήρων με τρόπο παρόμοιο με τους πραγματικούς φίλους.

Ωστόσο, δεδομένου του σχεδιασμού της μελέτης, δεν είναι σαφές εάν τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μοναξιά προκαλεί αυτόν τον τρόπο σκέψης ή εάν η εξέταση των φανταστικών χαρακτήρων με αυτόν τον τρόπο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται μοναξιά. Και υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι ένας τρίτος παράγοντας προκαλεί και τα δύο αποτελέσματα.

Μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά από ερευνητές στη Σκωτία, έδωσε περισσότερες αποδείξεις για το πώς η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τη γνωστικότητά σας. Επικεντρώθηκε σε άψυχα αντικείμενα. Στους συμμετέχοντες έδειξαν εικόνες προϊόντων που περιείχαν παρεϊδολικά πρόσωπα (μοτίβα που μοιάζουν με πρόσωπα) και τους ζητήθηκε να δώσουν αρκετές βαθμολογίες όπως πόσο πρόθυμοι ήταν να εξερευνήσουν το προϊόν και πόσο πιθανό ήταν να το αγοράσουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πιο μοναχικοί συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να παρακολουθήσουν, να ασχοληθούν και να αγοράσουν προϊόντα που έδειχναν «χαρούμενες» διαμορφώσεις. Αυτά τα ευρήματα μπορεί και πάλι να παρέχουν στοιχεία ότι η μοναξιά σχετίζεται με την προσπάθεια εύρεσης σύνδεσης, ακόμα κι αν είναι με αντικείμενα. Πράγματι, αυτό είναι λογικό υπό το φως προηγούμενων εργασιών που έδειξαν ότι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανθρωπομορφώσουν τα gadget ή τα δικά τους κατοικίδια.

Αν κοιτάξουμε αυτές τις μελέτες και τι φαίνεται να μας λένε, η μοναξιά δεν είναι μόνο η αντιληπτή απουσία των άλλων, αλλά και η επιθυμία για σύνδεση. Είτε πρόκειται για φανταστικούς χαρακτήρες όπως πραγματικούς φίλους είτε έλκονται από χαρούμενα αντικείμενα, ο εγκέφαλός μας φαίνεται να αναζητά κοινωνικές συνδέσεις όπου κι αν τις βρει, ειδικά όταν δεν αισθανόμαστε ότι οι άλλοι άνθρωποι μας παρέχουν αρκετά από αυτά.

Δείτε επίσης