Ποια σχέση έχουν τα αυγά με τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο;

Η κατανάλωση αυγών σε ενήλικες έχει συνδεθεί με μέτρια αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο, ωστόσο, τα στοιχεία για ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω είναι περιορισμένα. Η σχέση παραμένει ασαφής μέχρι σήμερα.

Τώρα μια νέα μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση αυγών (αλλά όχι η καθημερινή) σχετίζεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχετικά υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες. Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τους σχετικά υγιείς ηλικιωμένους, η κατανάλωση αυγών 1-6 φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία (θάνατο από οποιαδήποτε αιτία) και θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν τρώνε αυγά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 8.756 ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω (διάμεση ηλικία 76,9 ± 5,5 έτη, 54% γυναίκες), οι οποίοι ανέφεραν μόνοι τους τη συχνότητα της συνολικής πρόσληψης αυγών: ποτέ/σπάνια (σπάνια/ποτέ, ή 1–2 φορές/μήνα), εβδομαδιαία (1–6 φορές/εβδομάδα) και καθημερινά (καθημερινά/αρκετές φορές την ημέρα), ως μέρος του Olderiter Personal (ASPREES). υπομελέτη. Το 2,6% κατανάλωνε αυγά ημερησίως, το 73,2% κατανάλωνε αυγά εβδομαδιαίως και το 24,2% δεν κατανάλωνε ποτέ αυγά/αυγά.

Η πρώτη συγγραφέας Holly Wild, λέκτορας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash, είπε ότι σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που έτρωγαν ποτέ ή σπάνια αυγά (έως και δύο φορές το μήνα), εκείνοι που έτρωγαν αυγά 1-6 φορές την εβδομάδα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και στον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των ατόμων που ανέφεραν ημερήσια κατανάλωση αυγών και εκείνων που ανέφεραν μη/σπάνια κατανάλωση αυγών. Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της θνησιμότητας από καρκίνο -κάτι που έχουν βρει άλλες μελέτες στο παρελθόν.

«Τα αυγά είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Β, φολικό οξύ, ακόρεστα λιπαρά οξέα, λιποδιαλυτές βιταμίνες (E, D, A και K), χολίνη και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία», είπε η Wild. «Τα αυγά είναι επίσης μια προσβάσιμη πηγή πρωτεΐνης και διατροφής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, με την έρευνα να υποδηλώνει ότι είναι η προτιμώμενη πηγή πρωτεΐνης για τους ηλικιωμένους που μπορεί να βιώνουν σωματική και αισθητηριακή έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία».

Η μελέτη διερεύνησε επίσης τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της θνησιμότητας σε διαφορετικά επίπεδα ποιότητας διατροφής (χαμηλή, μέτρια, υψηλή). «Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι με μέτρια έως υψηλή ποιότητα διατροφής ανέφεραν 33% και 44% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, υποδηλώνοντας ότι η προσθήκη αυγών σε μέτριας και υψηλής ποιότητας δίαιτες μπορεί να βελτιώσει τη μακροζωία», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι τρέχουσες Αυστραλιανές Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστούν ότι οι ενήλικες με φυσιολογική χοληστερόλη μπορούν να τρώνε έως και επτά αυγά την εβδομάδα, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν τον περιορισμό της σε 3-4 αυγά την εβδομάδα. Η AHA υποστηρίζει επίσης έως και δύο αυγά την ημέρα για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με φυσιολογική χοληστερόλη.

«Προηγούμενη έρευνα είχε παρατηρήσει υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας με την κατανάλωση αυγών για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Για αυτόν τον λόγο, διερευνήσαμε επίσης τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και θνησιμότητας σε άτομα με και χωρίς δυσλιπιδαιμία (κλινικά διαγνωσμένη υψηλή χοληστερόλη)», δήλωσε η Wild.

«Βρήκαμε 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο για συμμετέχοντες με δυσλιπιδαιμία που κατανάλωναν αυγά εβδομαδιαίως, σε σύγκριση με τους ομολόγους τους που κατανάλωναν αυγά σπάνια ή ποτέ, υποδηλώνοντας ότι σε αυτή τη μελέτη, η παρουσία δυσλιπιδαιμίας δεν επηρεάζει τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση αυγών. Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση έως και έξι αυγών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και καρδιαγγειακές ασθένειες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι ευεργετικά για την ανάπτυξη βασισμένων σε στοιχεία διατροφικών οδηγιών για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».

Τι έχουν βρει άλλες μελέτες

Τα κύρια αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποστηρίζονται από άλλες όπως αυτή των Wang et al το 2022 στην 8ετή παρακολούθηση της Μελέτης Οικογενειακής Ομάδας της Κίνας (30.835 ενήλικες ηλικίας 16-110 ετών), που ανέφεραν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών (3-6 φορές την εβδομάδα) συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες (16%). Η υψηλή κατανάλωση (≥7 φορές/εβδομάδα) μείωσε περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο (18%).

Μια συγκεντρωτική ανάλυση 32 μελετών το 2022 δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της θνησιμότητας από κάθε αιτία ή καρδιαγγειακή νόσο, αλλά βρήκε θετική συσχέτιση με τη θνησιμότητα από καρκίνο. Αυτή η δοσοεξαρτώμενη ανάλυση ανέφερε 2% και 4% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο, αντίστοιχα, και 4% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικό, με την πρόσθετη κατανάλωση 1 αυγού/εβδομάδα.

Στη μετα-ανάλυση 55 μελετών των Darooghegi et al. το 2022 μια ημερήσια αύξηση πάνω από 0,5 αυγά συνδέθηκε με 7% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 13% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

Η παρούσα μελέτη δεν διερεύνησε δοσοεξαρτώμενες συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της θνησιμότητας. «Παρατηρήσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση [ημερησίως/πολλές φορές την ημέρα] συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, αν και αυτά τα αποτελέσματα δεν είχαν στατιστική σημασία» είπαν οι ερευνητές.

Περισσότερες πληροφορίες: Holly Wild et al, Egg Consumption and Mortality: A Prospective Cohort Study of Australian Community-Dwelling Older Adults, Nutrients (2025). DOI: 10.3390/nu17020323.

Δείτε επίσης