Του Jeremy David Engels, The Conversation.
Δεν αγαπούν όλοι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Όταν εφευρέθηκε για πρώτη φορά το 1300 στη μεσαιωνική Ευρώπη, αυτή η γιορτή ήταν μια γιορτή της ρομαντικής αγάπης, του ερχομού της άνοιξης και της ελευθερίας να επιλέξετε έναν σύντροφο, αντί να έχει επιλεγεί κάποιος για εσάς. Σήμερα, αυτό το αρχαίο και αισιόδοξο μήνυμα παραμένει, αλλά συχνά θάβεται κάτω από ένα σωρό καταναλωτικών αγαθών -σοκολάτες, κάρτες, λούτρινα ζωάκια, πλαστικά παιχνίδια, ακριβά δείπνα και τριαντάφυλλα που κοστίζουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε.
Η αρχετυπική εικόνα αυτής της γιορτής είναι ο Έρως που πυροβολεί ένα άτομο με ένα βέλος που το κάνει να τρελαθεί από τη σωματική επιθυμία. Ωστόσο, η αγάπη είναι ένα από τα πλουσιότερα και πιο διαφορετικά ανθρώπινα συναισθήματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βιώσετε την αγάπη -οπότε αυτές τις γιορτές, ως μελετητής της επίγνωσης και της επικοινωνίας, σας ενθαρρύνω να δοκιμάσετε μια πρακτική «metta» ή στοργικής καλοσύνης.
Τι είναι η στοργική καλοσύνη;
Η στοργική καλοσύνη, ή metta, είναι το είδος της αγάπης που επαινείται και ασκείται από τους Βουδιστές σε όλο τον κόσμο, και είναι πολύ διαφορετικό από τη ρομαντική αγάπη. Περιγράφεται ως αγάπη χωρίς όρια.
Στην αρχαία γλώσσα Pali, η λέξη “metta” έχει δύο ρίζες. Η μια είναι «απαλό», με την έννοια της απαλής ανοιξιάτικης βροχής που πέφτει στα νεαρά φυτά χωρίς διακρίσεις. Η δεύτερη είναι «φίλος». Ένας φίλος metta είναι ένας αληθινός φίλος -κάποιος που είναι πάντα εκεί για σένα χωρίς και χωρίς να απαιτεί τίποτα σε αντάλλαγμα, ή κάποιος που σε στηρίζει όταν πονάς και που χαίρεται για σένα όταν είσαι χαρούμενος, χωρίς οποιαδήποτε χροιά ζήλιας.
Το Metta είναι ένα είδος αγάπης που προσφέρεται χωρίς καμία προσδοκία επιστροφής. Δεν είναι αμοιβαία ή υπό όρους. Δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε εμάς και άλλους, ούτε άξιους και ανάξιους. Το να ασκείς τον διαλογισμό metta σημαίνει να κάνεις το πιο σπάνιο δώρο: ένα δώρο που δεν απαιτεί ανταπόδοση.
Ο Βούδας περιγράφει πώς να εξασκηθεί αυτή η αγάπη σε μια πρώιμη ομιλία που ονομάζεται «Karaniya Metta Sutta». Μια ομάδα μοναχών πλησιάζει τον Βούδα διαμαρτυρόμενοι για τα πνεύματα που ζουν στο δάσος και προκαλούν ταλαιπωρία στους κοντινούς χωρικούς. Ο Βούδας συμβουλεύει να μην τα πολεμάνε ή να τα διώχνουν. Αντίθετα, ενθαρρύνει να ασκούν απεριόριστη αγάπη απέναντί τους, εύχοντάς τους ευτυχία, ειρήνη και ευκολία. Οι μοναχοί κάνουν όπως συνιστάται, ασκώντας διαλογισμό στοργικής καλοσύνης για αρκετές εβδομάδες. Με τον καιρό, παρατηρώντας πόσο χαρούμενοι έγιναν οι μοναχοί, τα πνεύματα άρχισαν επίσης να ασκούν στοργική καλοσύνη, επειδή ήθελαν επίσης να είναι ευτυχισμένα. Η πρακτική άλλαξε τη συμπεριφορά των πνευμάτων και σταμάτησαν να παρενοχλούν τους χωρικούς.
Πώς να ασκήσετε τη στοργική καλοσύνη
Τον πέμπτο αιώνα, ένας μοναχός από τη Σρι Λάνκα ονόματι Buddhaghosa συνέθεσε ένα σημαντικό κείμενο διαλογισμού που ονομάζεται Visuddhimagga, ή «Το μονοπάτι της κάθαρσης». Αυτό το κείμενο είναι ιερό για τους Βουδιστές Theravada.
Ο Buddhaghosa παρέχει οδηγίες για το πώς να ασκείτε τον διαλογισμό στοργικής καλοσύνης. Οι σύγχρονοι δάσκαλοι προσαρμόζουν και τροποποιούν αυτές τις οδηγίες. Ωστόσο, η γενική μορφή αυτού του διαλογισμού τείνει να είναι συνεπής. Ο διαλογισμός στοργικής καλοσύνης ξεκινά με μια πρακτική επίγνωσης προκειμένου να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα και να θυμηθεί να επιστρέψει στο τώρα. Στη συνέχεια, αυτός ο διαλογισμός περιλαμβάνει απαλή απαγγελία πολλών παραδοσιακών φράσεων και οπτικοποίηση ενός κοινού που θα λάβει στοργική καλοσύνη καθώς λέγονται αυτές οι λέξεις.
Οι φράσεις είναι:
- Είθε εγώ/εσείς/αυτοί/εμείς να γεμίσουμε από στοργική καλοσύνη.
- Μακάρι εγώ/εσείς/αυτοί/εμείς να είμαστε ασφαλείς από εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους.
- Μακάρι εγώ/εσείς/αυτοί/να είμαστε καλά στο σώμα και στο μυαλό.
- Είθε εγώ/εσείς/αυτοί/εμείς να είμαστε ήρεμοι και χαρούμενοι.
Παραδοσιακά, ο διαλογισμός ξεκινά από τον εαυτό σας -η αντωνυμία θα είναι «εγώ». Στη συνέχεια, ο διαλογισμός περιλαμβάνει την απεικόνιση ενός αγαπημένου προσώπου -και δεν χρειάζεται καν να είναι άτομο, μπορεί να είναι ένα κατοικίδιο ή ένα ζώο- και να τους απευθύνει στοργική καλοσύνη. Η αντωνυμία στον διαλογισμό θα αλλάξει σε “εσείς”.
Μετά από αυτό, ο διαλογισμός περιλαμβάνει την κατεύθυνση της στοργικής καλοσύνης σε έναν ευρύτερο κύκλο φίλων και αγαπημένων -η αντωνυμία θα αλλάξει σε “αυτοί”. Τέλος, ο διαλογισμός περιλαμβάνει σταδιακά να συμπεριλάβετε όλο και περισσότερους ανθρώπους στις ευχές σας: τους ανθρώπους στην κοινότητά σας και την πόλη σας, τους ανθρώπους παντού, τα ζώα και όλα τα έμβια όντα και ολόκληρη τη Γη, και η αντωνυμία θα αλλάξει σε “εμείς”.
Πολλές εκδοχές αυτού του διαλογισμού προσκαλούν τους ασκούμενους να εκφράσουν το metta για άτομα που τους έχουν προκαλέσει δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένου και σε κάποιον που θεωρείται «αντίπαλος». Ωστόσο, δάσκαλοι, συμπεριλαμβανομένου του δασκάλου του Ζεν, του ποιητή και του ακτιβιστή της ειρήνης Thich Nhat Hanh συνιστούν να εξασκείτε αυτόν τον τύπο διαλογισμού metta μόνο όταν είστε καλά εδραιωμένοι στο να κατευθύνετε στοργική καλοσύνη στον εαυτό σας και σε αυτούς που είστε κοντά.
Γιατί να εξασκηθείτε στο διαλογισμό στοργικής καλοσύνης;
Η κλινική έρευνα δείχνει ότι ο διαλογισμός με στοργική καλοσύνη έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, στην αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή και στη βελτίωση της αποδοχής του εαυτού. Θα μπορούσε επίσης να μειώσει αυτοκριτική.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο διαλογισμός με στοργική καλοσύνη αυξάνει την αίσθηση της σύνδεσης. Η εξάσκηση της στοργικής καλοσύνης θα μπορούσε να αυξήσει την ευτυχία ενώ ενισχύει τα συναισθήματα συγγένειας με όλα τα έμβια όντα -μερικά από τα οφέλη του διαλογισμού metta που περιγράφονται από τον Βούδα στο Karaniya Metta Sutta.