Το γιαούρτι συνδέεται με μείωση ορισμένων τύπων καρκίνου του παχέος εντέρου

Το γιαούρτι, το οποίο περιέχει ζωντανά στελέχη βακτηρίων, πιστεύεται ότι προστατεύει από πολλούς τύπους ασθενειών, ενώ ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές από το Mass General Brigham βρήκε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προστατεύσει από έναν τύπο καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μελέτες που παρακολουθούσαν συμμετέχοντες για δεκαετίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά του ορθοκολικού καρκίνου θετικού για Bifidobacterium -ένα βακτηριακό είδος που βρίσκεται στο γιαούρτι. Η μελέτη έδειξε ότι αυτό το βακτηριακό είδος ήταν αρκετά κοινό: περίπου το 30% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν ανιχνεύσιμο Bifidobacterium στον ιστό του όγκου τους. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Gut Microbes.

«Η μελέτη μας παρέχει μοναδικές αποδείξεις για τα πιθανά οφέλη του γιαουρτιού», δήλωσε ο συγγραφέας Shuji Ogino, επικεφαλής του Προγράμματος Μοριακής Παθολογικής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Παθολογίας στο Brigham and Women’s Hospital. «Η προσέγγιση του εργαστηρίου μου είναι να προσπαθήσει να συνδέσει τις μακροχρόνιες δίαιτες και άλλες εκθέσεις με μια πιθανή βασική διαφορά στον ιστό, όπως η παρουσία ή η απουσία ενός συγκεκριμένου είδους βακτηρίων. Αυτό το είδος αστυνομικής εργασίας μπορεί να αυξήσει τη δύναμη των αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν τη διατροφή με τα αποτελέσματα υγείας».

Ο Ogino και οι συνεργάτες του -η ομάδα OPTISTIMISTICC- χρηματοδοτούνται από την Cancer Research UK μέσω του Cancer Grand Challenge. Το OPTIMISTICC στοχεύει να μεταμορφώσει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το μικροβίωμα συμβάλλει στην ανάπτυξη νόσων, την εξέλιξη και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Ως μέρος αυτού, η ομάδα του Ogino στοχεύει να καθορίσει τους παράγοντες κινδύνου και τις περιβαλλοντικές εκθέσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο προοπτικές μελέτες πληθυσμών σε όλη την Αμερική, γνωστές ως Nurses’ Health Study (NHS) και Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Οι μελέτες παρακολούθησαν πάνω από 100.000 εγγεγραμμένες νοσοκόμες και 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνται από το 1976 και το 1986, αντίστοιχα, απαντώντας σε ερωτηματολόγια σχετικά με παράγοντες τρόπου ζωής και αποτελέσματα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με τη μέση ημερήσια πρόσληψη απλού και αρωματισμένου γιαουρτιού, καθώς και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης δείγματα ιστού για συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου, μετρώντας την ποσότητα του Bifidobacterium DNA στον ιστό όγκου. Βρήκαν 3.079 τεκμηριωμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου στους δύο πληθυσμούς της μελέτης. Πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε Bifidobacterium ήταν διαθέσιμες σε 1.121 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Μεταξύ αυτών, 346 περιπτώσεις (31%) ήταν θετικές στο Bifidobacterium και 775 περιπτώσεις (69%) ήταν αρνητικές.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας πρόσληψης γιαουρτιού και της συνολικής συχνότητας καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά είδαν μια συσχέτιση στους θετικούς στο Bifidobacterium όγκους, με 20% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης για συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα.

Αυτό το χαμηλότερο ποσοστό οφείλεται στη χαμηλότερη επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στο Bifidobacterium -ενός τύπου καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με αυτόν τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν χειρότερα αποτελέσματα επιβίωσης από ασθενείς με καρκίνους πιο απομακρυσμένους.

«Εδώ και πολύ καιρό πιστεύεται ότι το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ευεργετικά για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος», δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας Tomotaka Ugai, του Τμήματος Παθολογίας στο Brigham και του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. «Τα νέα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτή η προστατευτική δράση μπορεί να είναι ειδική για τους θετικούς στο Bifidobacterium όγκους».

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αυτόν τον τύπο καρκίνο του παχέος εντέρου αλλάζοντας το εντερικό μικροβίωμα, συμπεριλαμβανομένου του Bifidobacterium, αλλά σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα που να συνδυάζει βασικές μελέτες επιστήμης και υγείας του πληθυσμού για να εξαχθεί ένα οριστικό συμπέρασμα.

Αυτό το έγγραφο προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Περισσότερες πληροφορίες: Long-term yogurt intake and colorectal cancer incidence subclassified by Bifidobacterium abundance in tumor. Gut Microbes, 2025; 17 (1) DOI: 10.1080/19490976.2025.2452237.

Δείτε επίσης