H καρδιά στις γυναίκες χρησιμοποιεί περισσότερο την οξείδωση των λιπαρών οξέων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος ανδρών και γυναικών, αλλά συχνά παρουσιάζονται διαφορετικά ανάλογα με το φύλο. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην επίπτωση, τα αποτελέσματα και την ηλικία εμφάνισης διαφορετικών τύπων καρδιακών προβλημάτων. Μερικές από αυτές τις διαφορές μπορούν να εξηγηθούν από κοινωνικούς παράγοντες -για παράδειγμα, οι γυναίκες εμφανίζουν λιγότερο καλά αναγνωρισμένα συμπτώματα όταν παθαίνουν έμφραγμα και έτσι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη διάγνωση και τη θεραπεία- αλλά άλλες πιθανώς επηρεάζονται από υποκείμενες διαφορές στη βιολογία.

Το μέλος τουWhitehead Institute for Biomedical Research, David Page και οι συνεργάτες του έχουν τώρα εντοπίσει μερικές από αυτές τις υποκείμενες βιολογικές διαφορές σε υγιείς ανδρικές και γυναικείες καρδιές, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στις παρατηρούμενες διαφορές στην ασθένεια.

«Η άποψή μου είναι ότι οι κλινικοί ιατροί τείνουν να πιστεύουν ότι οι διαφορές φύλου στις καρδιακές παθήσεις οφείλονται σε διαφορές στη συμπεριφορά», λέει η Maya Talukdar, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο εργαστήριο του Page. «Οι συμπεριφορικοί παράγοντες συμβάλλουν, αλλά ακόμα και όταν τους ελέγχετε, εξακολουθείτε να βλέπετε διαφορές στα φύλα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πιο βασικές φυσιολογικές διαφορές».

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στην έκδοση για την υγεία των γυναικών του περιοδικού Circulation, η εργασία με επικεφαλής τον Talukdar και τον μεταδιδάκτορα lab Lukáš Chmátal δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα υγιή αρσενικά και θηλυκά καρδιακά κύτταρα και συγκεκριμένα τα καρδιομυοκύτταρα -τα μυϊκά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον καρδιακό παλμό- παράγουν ενέργεια.

«Η καρδιά είναι μια σκληρά εργαζόμενη αντλία και η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά περιλαμβάνει μια ενεργειακή κρίση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή ενέργεια για να αντλήσει αίμα αρκετά γρήγορα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος», λέει ο Page. «Αυτό που είναι ενδιαφέρον σχετικά με τα τρέχοντα ευρήματά μας και τη σχέση τους με τις καρδιακές παθήσεις είναι ότι ανακαλύψαμε διαφορές μεταξύ των φύλων στην παραγωγή ενέργειας στα καρδιομυοκύτταρα και αυτό πιθανότατα ρυθμίζει τους άνδρες και τις γυναίκες διαφορετικά για μια συνάντηση με καρδιακή ανεπάρκεια».

Οι ερευνητές ξεκίνησαν την εργασία τους ψάχνοντας για διαφορές φύλου σε υγιείς καρδιές, επειδή υπέθεσαν ότι αυτές επηρεάζουν τις διαφορές φύλου στις καρδιακές παθήσεις. Οι διαφορές στη βασική βιολογία στην υγιή κατάσταση συχνά επηρεάζουν τα αποτελέσματα όταν προκαλούνται από ασθένεια. Για παράδειγμα, τα άτομα με ένα αντίγραφο του δρεπανοκυτταρικού χαρακτηριστικού είναι πιο ανθεκτικά στην ελονοσία, ορισμένες εκδόσεις του γονιδίου HLA συνδέονται με βραδύτερη εξέλιξη του HIV και οι παραλλαγές ορισμένων γονιδίων μπορεί να προστατεύουν από την ανάπτυξη άνοιας.

Ο εντοπισμός των βασικών χαρακτηριστικών στην καρδιά και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τις καρδιακές παθήσεις θα μπορούσε όχι μόνο να αποκαλύψει περισσότερα για τις καρδιακές παθήσεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές. Εάν μια ομάδα έχει ένα χαρακτηριστικό που την προστατεύει φυσικά από καρδιακές παθήσεις, τότε οι ερευνητές μπορούν ενδεχομένως να αναπτύξουν ιατρικές θεραπείες που προκαλούν ή αναδημιουργούν αυτό το προστατευτικό χαρακτηριστικό σε άλλες.

Η νέα εργασία κάνει το πρώτο βήμα εντοπίζοντας τις σχετικές βασικές διαφορές φύλου. Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι τα θηλυκά καρδιομυοκύτταρα έχουν υψηλότερη δραστηριότητα στην κύρια οδό για την παραγωγή ενέργειας από τα αρσενικά καρδιομυοκύτταρα. Η οξείδωση λιπαρών οξέων (FAO) είναι η οδός που παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που τροφοδοτεί την καρδιά, με τη μορφή του ενεργειακού μορίου ATP. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά γονίδια που εμπλέκονται στην οξείδωση λιπαρών οξέων έχουν υψηλότερα επίπεδα έκφρασης στη γυναικεία μυοκαρδιοπάθεια. Μεταβολικά δεδομένα ενίσχυσαν αυτά τα ευρήματα δείχνοντας ότι οι γυναικείες καρδιές είχαν μεγαλύτερη ροή ελεύθερων λιπαρών οξέων και ότι οι γυναικείες καρδιές χρησιμοποιούσαν περισσότερα ελεύθερα λιπαρά οξέα από ό,τι οι αρσενικές στην παραγωγή ενέργειας (ATP).

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι καρδιές των γυναικών και των ανδρών παράγουν ενέργεια για την άντληση αίματος. Απαιτούνται περαιτέρω πειράματα για να διερευνηθεί εάν αυτές οι διαφορές συμβάλλουν στις διαφορές φύλου που παρατηρούνται στις καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μια συσχέτιση είναι πιθανή, επειδή η παραγωγή ενέργειας είναι απαραίτητη για τη λειτουργία και την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Έχουμε πολλά να μάθουμε για τη μοριακή προέλευση των διαφορών των φύλων στην υγεία και τις ασθένειες», είπε ο Chmátal. «Αυτό που είναι συναρπαστικό για μένα είναι ότι η γνώση που προέρχεται από αυτές τις βασικές επιστημονικές ανακαλύψεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που ωφελούν άνδρες και γυναίκες, καθώς και σε αλλαγές πολιτικής που λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές των φύλων κατά τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο εκπαιδεύονται οι γιατροί και πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία των ασθενών».

Περισσότερες πληροφορίες:  Maya Talukdar et al, Genes of the Fatty Acid Oxidation Pathway are Upregulated in Female as Compared to Male Cardiomyocytes, Circulation (2025). DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.124.071973.

Δείτε επίσης