Βιταμίνη Β12: Ποια επίπεδα αποτρέπουν τη νευρολογική έκπτωση;

Η βιταμίνη Β12 παίζει κρίσιμο ρόλο στο μεταβολισμό των λιπαρών και αμινοξέων και στη σύνθεση των νουκλεοτιδίων. Ενώ η συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκειας Β12 και νευρολογικής δυσλειτουργίας είναι ευρέως γνωστή, το ακριβές όριο για την επάρκεια παραμένει απροσδιόριστο όσον αφορά τη λειτουργική έκπτωση. Ο στόχος μιας μελέτης ήταν να εκτιμηθεί εάν τα επίπεδα Β12 εντός του τρέχοντος φυσιολογικού εύρους σε μια ομάδα υγιών ηλικιωμένων μπορούσαν να συσχετιστούν με μετρήσιμα στοιχεία νευρολογικής βλάβης ή δυσλειτουργίας.

Η κοβαλαμίνη, ή βιταμίνη Β12, αποκτάται μέσω της απορρόφησης στο εντερικό σύστημα στα θηλαστικά. Η ανεπάρκεια στον άνθρωπο μπορεί να προκληθεί από έλλειψη πρόσληψης (π.χ. βίγκαν δίαιτα) ή από οποιαδήποτε ασθένεια ή διαδικασία του πεπτικού σωλήνα που επηρεάζει την απορρόφηση της Β12. Μετά την εξάντληση των αποθεμάτων της Β12, μπορεί να αναπτυχθούν σημεία ανεπάρκειας όπως αιματολογικά και νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλοβλαστικής αναιμίας και αναιμία και υποξεία συνδυασμένη με εκφύλιση του νωτιαίου μυελού. Το τελευταίο εμφανίζεται ως νωτιαίο σύνδρομο (αισθητηριακή αταξία, παραισθησία, αδυναμία κ.λπ.) που περιλαμβάνει πολλαπλές οδούς. Πολλές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση με την υψηλή ομοκυστεΐνη στο αίμα, ως συνέπεια ανεπάρκειας της Β12.

Η ικανοποίηση της ελάχιστης απαίτησης για βιταμίνη Β12, που απαιτείται για τη δημιουργία DNA, ερυθρών αιμοσφαιρίων και νευρικού ιστού, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι αρκετή -ιδιαίτερα αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί ακόμη και να σας βάλει σε κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση.

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές του UC San Francisco, διαπίστωσε ότι ηλικιωμένοι, υγιείς εθελοντές, με χαμηλότερες συγκεντρώσεις Β12, που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο φυσιολογικό εύρος, εμφάνιζαν σημάδια νευρολογικής και γνωστικής ανεπάρκειας. Αυτά τα επίπεδα συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη βλάβη στη λευκή ουσία του εγκεφάλου -τις νευρικές ίνες που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου- και βαθμολογίες δοκιμών που σχετίζονται με πιο αργές ταχύτητες γνωστικής και οπτικής επεξεργασίας, σε σύγκριση με εκείνες με υψηλότερη Β12.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον ανώτερο συγγραφέα Ari J. Green, MD, των Τμημάτων Νευρολογίας και Οφθαλμολογίας του UCSF και του Weill Institute for Neurosciences, είπαν ότι τα αποτελέσματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις τρέχουσες απαιτήσεις για Β12 και προτείνουν ότι οι συστάσεις χρειάζονται ενημέρωση.

«Προηγούμενες μελέτες που καθόρισαν τις υγιείς ποσότητες Β12 μπορεί να είχαν χάσει ανεπαίσθητες λειτουργικές εκδηλώσεις υψηλών ή χαμηλών επιπέδων που μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους χωρίς να προκαλούν εμφανή συμπτώματα», είπε ο Green, σημειώνοντας ότι οι σαφείς ανεπάρκειες της βιταμίνης συνδέονται συνήθως με έναν τύπο αναιμίας. «Η επανεξέταση του ορισμού της ανεπάρκειας Β12 για την ενσωμάτωση λειτουργικών βιοδεικτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμη παρέμβαση και πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης».

Η χαμηλότερη B12 συσχετίζεται με πιο αργές ταχύτητες επεξεργασίας και εγκεφαλικές βλάβες. Στη μελέτη, συμμετείχαν 231 υγιείς συμμετέχοντες χωρίς άνοια ή ήπια γνωστική εξασθένηση, των οποίων η μέση ηλικία ήταν 71. Προσλήφθηκαν μέσω της μελέτης Brain Aging Network for Cognitive Health (BrANCH) στο UCSF.

Οι ποσότητες της Β12 στο αίμα τους ήταν κατά μέσο όρο 414,8 pmol/L, πολύ πάνω από το ελάχιστο των ΗΠΑ των 148 pmol/L. Προσαρμοσμένοι για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι, οι ερευνητές εξέτασαν το βιολογικά ενεργό συστατικό της Β12, το οποίο παρέχει μια πιο ακριβή μέτρηση της ποσότητας της βιταμίνης που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα. Στο γνωστικό τεστ, οι συμμετέχοντες με χαμηλότερη ενεργή Β12 βρέθηκαν να έχουν πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας, που σχετίζεται με ανεπαίσθητη γνωστική έκπτωση. Η επίδραση ενισχύθηκε στις μεγαλύτερες ηλικίες. Φάνηκαν επίσης σημαντικές καθυστερήσεις στην απόκριση σε οπτικά ερεθίσματα, υποδεικνύοντας μικρότερες ταχύτητες οπτικής επεξεργασίας και γενικά πιο αργή αγωγιμότητα του εγκεφάλου.

Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν μεγαλύτερο όγκο βλαβών στη λευκή ουσία των συμμετεχόντων, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με γνωστική έκπτωση, άνοια ή εγκεφαλικό.

Ενώ οι εθελοντές της μελέτης ήταν ηλικιωμένοι οι οποίοι μπορεί να έχουν συγκεκριμένη ευπάθεια στα χαμηλότερα επίπεδα Β12, η ​​συν-πρώτη συγγραφέας Alexandra Beaudry-Richard, είπε ότι αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα θα μπορούσαν «να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και μπορεί να επηρεάσουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού από ό,τι πιστεύουμε».

«Εκτός από τον επαναπροσδιορισμό της ανεπάρκειας Β12, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων σε ηλικιωμένους ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα, ακόμη και αν τα επίπεδά τους είναι εντός των φυσιολογικών ορίων», είπε. «Τελικά, πρέπει να επενδύσουμε σε περισσότερη έρευνα σχετικά με την υποκείμενη βιολογία της ανεπάρκειας Β12, καθώς μπορεί να είναι μια αποτρέψιμη αιτία γνωστικής έκπτωσης».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Annals of Neurology.

Περισσότερες πληροφορίες: Vitamin B12 Levels Association with Functional and Structural Biomarkers of Central Nervous System Injury in Older Adults. Annals of Neurology, 2025; DOI: 10.1002/ana.27200.

Δείτε επίσης