Η διατροφή με πολλά λιπαρά εκτροχιάζει το μεταβολισμό – Ο ρόλος του AMPK

Η κατανάλωση πολλών λιπών αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, αλλά οι μηχανισμοί πίσω από το πρόβλημα δεν έχουν γίνει καλά κατανοητοί. Τώρα, οι βιολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Irvine έχουν κάνει ένα βασικό εύρημα για το πώς να αποτρέψετε τις βλαβερές συνέπειες που προκαλούνται από μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Η έρευνα του UC Irvine επικεντρώθηκε σε ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που ονομάζεται AMPK, το οποίο ανιχνεύει τη διατροφή του σώματος και αναλαμβάνει δράση για να το διατηρεί ισορροπημένο. Για παράδειγμα, εάν η AMPK ανιχνεύσει ότι η γλυκόζη είναι χαμηλή, μπορεί να ενισχύσει τη διάσπαση των λιπιδίων για να παράγει ενέργεια στη θέση της. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λίπους μπλοκάρει τη δραστηριότητα του AMPK, οδηγώντας το μεταβολισμό να βγει εκτός ισορροπίας. Ωστόσο, μέχρι τώρα, το πώς τα κύτταρα μπλοκάρουν αυτόν τον μηχανισμό δεν έχει εξεταστεί ευρέως, ειδικά σε ζωντανά μοντέλα.

Οι βιολόγοι της UCI αποφάσισαν να το διερευνήσουν, πιστεύοντας ότι ένα συστατικό της πρωτεΐνης AMPK που ονομάζεται SAPS3 παίζει σημαντικό ρόλο. Εξάλειψαν το SAPS3 από το γονιδίωμα μιας ομάδας ποντικών και τους τάισαν γεύματα με περιεκτικότητα 45% σε λιπαρά. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά ακόμη και για την ερευνητική ομάδα.

«Η αφαίρεση του συστατικού που αναστέλλει το SAPS3 επέτρεψε το AMPK σε αυτά τα ποντίκια να ενεργοποιηθεί, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν μια φυσιολογική ενεργειακή ισορροπία παρά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λίπους», δήλωσε η Mei Kong, καθηγήτρια μοριακής βιολογίας και βιοχημείας, και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. «Μας εξέπληξε το πόσο καλά διατήρησαν το φυσιολογικό βάρος, αποφεύγοντας την παχυσαρκία και την ανάπτυξη διαβήτη».

Η ανακάλυψη θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο προσέγγισης καταστάσεων που σχετίζονται με το μεταβολισμό. «Εάν μπλοκάρουμε αυτή τη δραστηριότητα αναστολής, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επανενεργοποιήσουν το AMPK τους. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαταραχών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η λιπώδης ηπατική νόσος και άλλες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντική είναι η φυσιολογική μεταβολική λειτουργία για κάθε πτυχή του σώματος».

Οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη μορίων που θα μπορούσαν να αναστείλουν το SAPS3 και να αποκαταστήσουν την ισορροπία του μεταβολισμού. Σκοπεύουν να μελετήσουν στη συνέχεια το ρόλο του SAPS3 σε άλλες καταστάσεις με διαταραγμένα μεταβολικά συστήματα, όπως ο καρκίνος και η γήρανση.

Η ανακάλυψη έρχεται καθώς ασθένειες που σχετίζονται με το μεταβολισμό, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, συνεχίζουν να αυξάνονται. Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο μέχρι το 2035, σε σύγκριση με το 38% το 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί σε 578 εκατομμύρια έως το 2030, αυξημένος κατά 25% από το 2019, αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες: Ying Yang et al, SAPS3 subunit of protein phosphatase 6 is an AMPK inhibitor and controls metabolic homeostasis upon dietary challenge in male mice, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-36809-1.

Δείτε επίσης