Η κακή αναπνοή μπορεί να είναι μια ανεπιθύμητη απόσπαση της προσοχής σε κοινωνικές και προσωπικές στιγμές. Είτε είστε σε ένα πρώτο ραντεβού, είτε παρακολουθείτε μια σημαντική συνάντηση είτε απλώς περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, η φρέσκια αναπνοή παίζει καθοριστικό ρόλο στο να κάνετε καλή εντύπωση.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την κακή αναπνοή με ορισμένα τρόφιμα όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια ή τα πικάντικα πιάτα, δεν είναι η κύρια αιτία. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι στο 80-90% των περιπτώσεων, το κύριο ζήτημα είναι η κακή στοματική υγιεινή και η συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα.
«Σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσοσμία του στόματος -λέγεται χαλίτωση- η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες κοινωνικές και ψυχολογικές προκλήσεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, και συχνά επηρεάζει τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις και την αυτοπεποίθησή τους», εξηγεί ο Nicola West, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας (EFP).
Πάνω από το 85% των περιπτώσεων δυσοσμίας του στόματος προέρχονται από στοματικά προβλήματα όπως η επικάλυψη της γλώσσας και η ανεπαρκής στοματική υγιεινή. «Σε πολλές περιπτώσεις, ένα άτομο δεν παρατηρεί τη δική του αναπνοή και αντιλαμβάνεται το πρόβλημα μόνο όταν κάποιος από κοντά το επισημαίνει», σημειώνει ο Tali Chackartchi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας και συντονιστής της Ημέρας Υγείας των Ούλων για το 2025.
«Οι απλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο να διατηρήσετε την αναπνοή σας φρέσκια και την αυτοπεποίθησή ψηλά», λέει ο Chackartchi. Δεν είναι τόσο δύσκολο να απαλλαγείτε από τη δύσοσμη αναπνοή.
Τι προκαλεί την κακοσμία του στόματος;
Το υγρό περιβάλλον και η θερμοκρασία του σώματος των 37°C (98,6°F) δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Η διάσπαση της οργανικής ύλης (υπολείμματα τροφής) από αυτά τα βακτήρια παράγει αέρια που περιέχουν ενώσεις θείου, τα οποία εκπέμπουν μια άσχημη οσμή. Τα υπολείμματα πρωτεΐνης που συσσωρεύονται στα δόντια συμβάλλουν επίσης στην ιδιαίτερα κακή αναπνοή.
«Εάν υπάρχει ασθένεια των ούλων, πρόσθετες κόγχες στο στόμα επιτρέπουν στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κακοσμία του στόματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η δυσοσμία του στόματος, ειδικά εάν συνοδεύεται από αιμορραγία κατά το βούρτσισμα, μπορεί να υποδεικνύει μια υποκείμενη λοίμωξη, κυρίως ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσο», λέει ο West.
Πώς να αντιμετωπίσετε την κακοσμία του στόματος;
Το κλειδί για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος είναι η αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της με τη μείωση της συσσώρευσης βακτηρίων μέσω της σωστής στοματικής υγιεινής. Οι αποτελεσματικές στρατηγικές περιλαμβάνουν το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μαλακή βούρτσα και τον καθαρισμό της γλώσσας όταν ενδείκνυται, το οδοντικό νήμα καθημερινά για την αφαίρεση σωματιδίων τροφής μεταξύ των δοντιών και τη χρήση εργαλείων μεσοδόντιου καθαρισμού ή στοματικό διάλυμα. Το πόσιμο νερό βοηθά στην πρόληψη της ξηροστομίας και η αποφυγή του καπνίσματος είναι επίσης πολύ χρήσιμη.
«Συνιστάται ιδιαίτερα να συμβουλευτείτε έναν περιοδοντολόγο για να εντοπίσετε τη βασική αιτία της κακοσμίας του στόματος και να λάβετε την κατάλληλη επαγγελματική θεραπεία. Η εξειδικευμένη περιοδοντική θεραπεία στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής και της συσσώρευσης βακτηρίων και ως εκ τούτου θα επιλύσει με επιτυχία την κακοσμία στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Ωστόσο, οι οδοντιατρικές θεραπείες δεν είναι εφάπαξ -το στόμα είναι ένα δυναμικό περιβάλλον. Για να αποφευχθεί η επαναλαμβανόμενη φλεγμονή και η κακοσμία του στόματος, είναι απαραίτητες οι τακτικές προληπτικές θεραπείες από έναν οδοντιάτρο κάθε τρεις έως έξι μήνες», λέει ο Chackartchi.