Όταν συνδυάζεται με την άσκηση, η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού –τρώγοντας μόνο μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο κάθε μέρα– μπορεί να βοηθήσει υγιείς ανθρώπους να χάσουν λίπος χωρίς να χάσουν άπαχο ιστό, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισισιπή.
Η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού συστήνεται σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά το αν λειτουργεί παραμένει ερώτημα. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή δείχνει ότι όταν οι υγιείς ενήλικες συνδυάζουν ένα οκτάωρο διατροφικό παράθυρο με τακτική άσκηση, χάνουν περισσότερο λίπος -χωρίς να θυσιάζονται οι μυς- σε σύγκριση με την άσκηση μόνο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity.
«Είδαμε ότι αυτό οδήγησε σε περισσότερη απώλεια λίπους και μειωμένο ποσοστό σωματικού λίπους με την πάροδο του χρόνου όταν οι υγιείς ενήλικες ακολουθούσαν και τα δύο -σωματικές ασκήσεις με φαγητό περιορισμένου χρόνου- σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν μόνο για τουλάχιστον 4 εβδομάδες», δήλωσε η Nadeeja Wijayatunga, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής και διαχείρισης φιλοξενίας. «Είναι σημαντικό να υπάρχει η διατήρηση της άπαχης μάζας».
Η Wijayatunga και ο Michael Hays, διαιτολόγος, ξεκίνησαν τη μελέτη τους αφού είδαν τη δραματική αύξηση της περιορισμένης σίτισης -μιας μορφής διαλειμματικής νηστείας. Μαζί, διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όπου ανέλυσαν δεδομένα από 15 μελέτες που διεξήχθησαν σχετικά με τη χρονικά περιορισμένη διατροφή μαζί με άσκηση από την τελευταία δεκαετία.
«Στους ανθρώπους αρέσει να τρώνε σε περιορισμένο χρόνο γιατί νιώθουν ότι είναι πιο εύκολο να το τηρήσουν γιατί δεν χρειάζεται να σκέφτονται πολύ», είπε. «Είναι όλα θέμα χρόνου, όχι μέτρηση θερμίδων ή προσοχή για ορισμένα τρόφιμα».
Η διαλειμματική νηστεία έγινε γρήγορα μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το 12% των Αμερικανών να την έχουν δοκιμάσει, σύμφωνα με τη Διεθνή Έρευνα Τροφίμων και Υγείας του 2023. Ωστόσο, η επιστήμη που περιβάλλει το φαγητό με περιορισμένο χρόνο εξακολουθεί να αναπτύσσεται, είπε ο Hays.
«Για μερικούς ανθρώπους, αυτή μπορεί να είναι μια καλή τεχνική για να τους βοηθήσει με τους στόχους της σύνθεσης του σώματος», είπε ο Hays. «Είναι απλώς ένα άλλο εργαλείο, αλλά πρέπει να υπάρξουν περισσότερες μελέτες για να καταλάβουμε πραγματικά πώς λειτουργεί».
Αν και η διαφορά μεταξύ εκείνων που ασκούνταν ενώ ακολουθούσαν μια δίαιτα περιορισμένης σίτισης και εκείνων που έκαναν μόνο άσκηση ήταν μικρή, οι δύο ομάδες στις μελέτες ήταν ήδη πολύ υγιή άτομα, είπε ο Hays. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί ήταν υγιείς ενήλικες. Ήταν ήδη σε καλή φυσική κατάσταση και έκαναν ήδη ασκήσεις. Όταν έχεις ήδη αθλητικούς, αδύνατους ανθρώπους και μειώνεις το ποσοστό σωματικού λίπους τους, αυτό είναι σημαντικό».
Η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού έχει επικριθεί ότι πιθανώς οδηγεί σε απώλεια άλιπης μάζας -των μυών, των οργάνων και άλλων ιστών που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα. «Χρειαζόμαστε υγιείς μύες», είπε η Wijayatunga. «Οι μύες είναι πολύ σημαντικοί για το σώμα και για το μεταβολισμό. Εάν χάσουμε μυς, μπορεί να επηρεάσει το μεταβολικό μας σύστημα και να μειώσει την κινητικότητα συνολικά».
Στη μελέτη τους, οι Hays και Wijayatunga διαπίστωσαν πως όταν συνδυάζεται με την άσκηση, η χρονικά σίτιση δεν οδηγεί σε μείωση της άλιπης μάζας σε όσους έχασαν σωματικό λίπος. «Γι’ αυτό θέλετε να συνδυάσετε τη διατροφή με την άσκηση», είπε ο Hays. «Όταν χάνεις βάρος, δεν θέλεις ποτέ να χάσεις άπαχο ιστό. Θέλεις να χάσεις λίπος».
Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, η Wijayatunga προειδοποίησε ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Ενώ αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε σε υγιή, ενεργά άτομα, υπάρχει ανάγκη να κατανόησης πώς αυτό θα επηρεάσει τους ανθρώπους που δεν είναι σε φόρμα και ασκούνται τακτικά. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί», είπε. «Θα συνιστούσα να εφαρμόζετε υγιεινές συνήθειες με τρόπο που εσείς -ως άτομο- μπορείτε να διατηρήσετε, με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας».
Περισσότερες πληροφορίες: Harry M. Hays et al, Effects of time-restricted eating with exercise on body composition in adults: a systematic review and meta-analysis, International Journal of Obesity (2025). DOI: 10.1038/s41366-024-01704-2.