Είτε αγοράζετε ρύζι από το παντοπωλείο είτε παραγγείλετε ενώ τρώτε έξω, προτιμάτε καστανό ή λευκό ρύζι; Επιλέγετε αποκλειστικά καστανό ρύζι επειδή θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά, καθώς το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Michigan State University, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Risk Analysis, το καστανό ρύζι βρέθηκε να περιέχει υψηλότερα επίπεδα περιεκτικότητας σε αρσενικό από το λευκό ρύζι, σε αμερικανικούς πληθυσμούς.
Αν και δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία για το ευρύ αμερικανικό κοινό, υπάρχουν πιθανές ανησυχίες για τα βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών, καθώς καταναλώνουν περισσότερη τροφή σε σχέση με το σωματικό τους βάρος από τους ενήλικες.
«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει τη σημασία της εξέτασης της ασφάλειας των τροφίμων μαζί με τη διατροφή όταν οι καταναλωτές κάνουν επιλογές τροφίμων», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια της μελέτης Felicia Wu. «Ενώ διαπιστώσαμε ότι η επιλογή καστανού ρυζιού έναντι του λευκού θα είχε ως αποτέλεσμα μια υψηλότερη έκθεση σε αρσενικό, κατά μέσο όρο, τα επίπεδα δεν θα πρέπει να προκαλούν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας εκτός και αν κάποιος έτρωγε τεράστια ποσότητα καστανό ρύζι κάθε μέρα για χρόνια».
Το αρσενικό είναι ένα φυσικό συστατικό του φλοιού της Γης και είναι εξαιρετικά τοξικό. Σε σύγκριση με άλλους κόκκους δημητριακών, το ρύζι έχει σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε αρσενικό. Το ρύζι έχει σχεδόν 10 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε αρσενικό από άλλα δημητριακά. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρύζι καλλιεργείται συχνά σε συνεχώς πλημμυρισμένους ορυζώνες και οι υγρές συνθήκες του εδάφους ευνοούν την απορρόφηση του αρσενικού από το έδαφος στα φυτά.
Ενώ τα διατροφικά οφέλη του μαύρου ρυζιού είναι καλά τεκμηριωμένα, το λευκό ρύζι καταναλώνεται περισσότερο τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η Wu, μαζί με τον μεταδιδακτορικό ερευνητικό συνεργάτη και επικεφαλής συγγραφέα Christian Scott, συνέκριναν την έκθεση σε αρσενικό και τους σχετικούς κινδύνους μεταξύ καστανού και λευκού ρυζιού για τους πληθυσμούς των ΗΠΑ.
Αφού συνέκριναν τις διατροφικές πτυχές του καστανού και του λευκού ρυζιού, χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων “What We Eat in America” της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και του Joint Institute for Food Safety and Applied Nutrition για να υπολογίσουν τη μέση ημερήσια πρόσληψη των τιμών ρυζιού τόσο για το καστανό όσο και για το λευκό ρύζι.
Άσπρο και μαύρο ρύζι
Για το ρύζι που καλλιεργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό του πιο τοξικού ανόργανου αρσενικού στο άσπρο ρύζι ήταν 33%, και στο μαύρο ρύζι ήταν 48%, ενώ στο ρύζι που καλλιεργείται παγκοσμίως, το 53% του συνολικού αρσενικού στο άσπρο ρύζι ήταν ανόργανο και το 65% του συνολικού αρσενικού στο μαύρο ρύζι ήταν ανόργανο. Το οργανικό αρσενικό, που βρίσκεται πιο συχνά στα θαλασσινά καθώς και σε άλλα τρόφιμα, είναι λιγότερο τοξικό επειδή αποβάλλεται εύκολα από το σώμα.
Υπάρχουν επίσης ορισμένοι πληθυσμοί που είναι πιο ευάλωτοι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ρυζιού ή της ευαισθησίας στην έκθεση σε αρσενικό. Περιλαμβάνει μικρά παιδιά, πληθυσμούς μεταναστών από την Ασία και πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Οι τιμές αρσενικού που βρήκαν οι ερευνητές υποδεικνύουν δυνητικό επιβλαβή κίνδυνο έκθεσης από το μαύρο ρύζι για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και έως 6 μηνών. Από την άλλη μεριά, το καστανό ρύζι περιέχει σημαντικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και νιασίνη, τα οποία όλα ωφελούν τους καταναλωτές.
«Ακόμη και αν τα επίπεδα αρσενικού είναι ελαφρώς υψηλότερα στο καστανό ρύζι από ό,τι στο λευκό, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί εάν οι πιθανοί κίνδυνοι από αυτή την έκθεση μετριάζονται εν μέρει από τα πιθανά διατροφικά οφέλη που παρέχει το πίτουρο ρυζιού», δήλωσε η Wu.
Η χρόνια έκθεση σε αρσενικό κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ως εκ τούτου, αυτή η έρευνα θέτει ένα ερώτημα δημόσιας υγείας για το ποιο ρύζι πρέπει να τρώμε.
Περισσότερες πληροφορίες: Christian Kelly Scott et al, Arsenic content and exposure in brown rice compared to white rice in the United States, Risk Analysis (2025). DOI: 10.1111/risa.70008.