Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Host & Microbe από Βραζιλιάνους και Αμερικανούς ερευνητές δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες μπορεί να προστατεύσει το έντερο από παθογόνα βακτήρια. Το συμπέρασμα βασίζεται σε ποντίκια που εκτέθηκαν στο βακτήριο Clostridioides difficile, το οποίο προκαλεί φλεγμονή του παχέος εντέρου και διάρροια, επηρεάζοντας περίπου 500.000 ανθρώπους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα ποντίκια που είχαν λοίμωξη με μια διατροφή συμπληρωμένη με διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες χωνεύονται από την εντερική μικροχλωρίδα και παράγονται διάφορες ενώσεις όπως το οξικό άλας. Αυτό προκαλεί έναν καταρράκτη αλληλεπιδράσεων που οδηγεί σε μια κατάλληλη ανοσοαπόκριση για την αντιμετώπιση της λοίμωξης», εξηγεί ο José Fachi, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το Washington University School of Medicine.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν διατροφή πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες παρήγαγαν περισσότερο οξικό οξύ στο έντερο. Αυτή η αύξηση βοήθησε στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης στο στρώμα που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα του οργάνου, γνωστό ως επιθήλιο, καθιστώντας το αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των βακτηρίων C. difficile.
Το οξικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που παράγεται από την πέψη των διαλυτών φυτικών ινών, μια διαδικασία που πραγματοποιείται από τα βακτήρια που ζουν στο έντερο -βρίσκεται επίσης στο ξίδι.
Στη μελέτη, ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες παρήγαγαν λίγο οξικό. Ως αποτέλεσμα, η έκφραση των συστατικών του λεγόμενου συμπλέγματος μείζονος ιστοσυμβατότητας κατηγορίας 2 (MHC-II) αυξήθηκε στο εντερικό επιθήλιο. Αν και το MHC-II είναι ένα απαραίτητο μόριο για την άμυνα κατά της μόλυνσης, η υπερβολική παραγωγή του μπορεί να προκαλέσει υπερβολική φλεγμονή, η οποία βλάπτει τους ιστούς και επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενούς.

Αριστερά, ιστός παχέος εντέρου από υγιές άτομο. Δεξιά, από ασθενή με ενεργό λοίμωξη C. difficile. Οι λευκές περιοχές δείχνουν τα κύτταρα που επενδύουν το έντερο (επιθηλιακά). Με κόκκινο η πρωτεΐνη MHC-II, η οποία βοηθά στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με μπλε ο πυρήνας των κυττάρων. Υπάρχει περισσότερη πρωτεΐνη MHC-II στον μολυσμένο ιστό, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ανοσολογική ενεργοποίηση. Πίστωση: José Fachi.
«Είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στη σοβαρή COVID-19 όταν η ίδια η ανοσολογική απόκριση οδηγεί σε καταστροφή ιστών, ακόμη και θάνατο. Στη μελέτη μας, η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών ρύθμιζε αυτή την απόκριση», λέει η Sarah de Oliveira, διδακτορική φοιτήτρια και συν-συγγραφέας του άρθρου.
Επικίνδυνα βακτήρια
Η λοίμωξη από C. difficile συνήθως αποκτάται από ηλικιωμένους νοσηλευόμενους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Προκαλεί σοβαρή διάρροια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη (γενικευμένη λοίμωξη), ακόμη και θάνατο. Πολλά στελέχη είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, καθιστώντας δύσκολη τη θεραπεία.
Στα ζώα που έλαβαν θεραπεία, με δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και επομένως χαμηλή σε παραγωγή οξικού, η ανοσολογική απόκριση επιδεινώθηκε. Τα επιθηλιακά κύτταρα υπερπαρήγαγαν MHC-II. Αυτή η πρωτεΐνη έχει τη λειτουργία να παρουσιάζει στο ανοσοποιητικό σύστημα μόρια παθογόνου (αντιγόνα) για να ενεργοποιήσει τα CD4+ Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Μεταξύ αυτών των αμυντικών κυττάρων, τα ενδοεπιθηλιακά λεμφοκύτταρα (IEL) υπερενεργοποιήθηκαν και άρχισαν να απελευθερώνουν περισσότερους φλεγμονώδεις μεσολαβητές, όπως η ιντερφερόνη τύπου γάμμα. Η περίσσεια αυτών των μορίων εντείνει τη φλεγμονή, προκαλώντας πιο σοβαρή βλάβη στους ιστούς και επιδεινώνοντας τη συνολική κατάσταση του ξενιστή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Οι φυτικές ίνες μειώνουν τη φλεγμονή.
Έχοντας στα χέρια τους τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ποντίκια, οι ερευνητές ανέλυσαν βιοψίες από ασθενείς που είχαν μολυνθεί με C. difficile. Όπως και στα ζώα, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις είχαν υψηλότερη παρουσία MHC-II και CD4+ Τ λεμφοκυττάρων σε σύγκριση με τις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις.
Οι συγγραφείς είπαν: «Η μελέτη παρέχει μια ευρύτερη κατανόηση του ρόλου των φυτικών ινών στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και έχουμε ήδη δείξει τη σχέση μεταξύ της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και της ανοσίας σε άλλες μελέτες, αυτή τη φορά καταφέραμε να δείξουμε ένα πρωτοφανές και συντονισμένο συμβάν μεταξύ της μικροχλωρίδας, του επιθηλίου και των ανοσοκυττάρων στη μάχη κατά της μόλυνσης».
Οι διαλυτές ίνες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στην πρόληψη εντερικών προβλημάτων και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων, όπως αυτές που προκαλούνται από το C. difficile. «Οι απλές διατροφικές επιλογές, όπως η συμπερίληψη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην προστασία από τις εντερικές λοιμώξεις», καταλήγει ο Fachi.
Περισσότερες πληροφορίες: José L. Fachi et al, Fiber- and acetate-mediated modulation of MHC-II expression on intestinal epithelium protects from Clostridioides difficile infection, Cell Host & Microbe (2025). DOI: 10.1016/j.chom.2024.12.017.