Ωμέγα-3 λιπαρά: Βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών

Από τη May Faraj, The Conversation.

Το 2021, περίπου το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή 529 εκατομμύρια άνθρωποι, ζούσαν με διαβήτη, κυρίως διαβήτη τύπου 2 (T2D). Την ίδια χρονιά, 1,6 εκατομμύρια θάνατοι αποδόθηκαν σε αυτή την ασθένεια.

O διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή/και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτές οι ανωμαλίες βλάπτουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει σωστά τα σάκχαρα, τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Αυτό έχει συνέπειες. O διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του εγκεφαλικού, και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου παγκοσμίως. Ευτυχώς μπορεί να προληφθεί.

Αίμα apoB και T2D

Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένας υψηλός αριθμός σωματιδίων που φέρουν την «κακή χοληστερόλη» -στα σωματίδια λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας ή LDL και τώρα μπορεί να αναφέρονται ως «υψηλά επίπεδα apoB στο αίμα»- σχετίζεται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η apoB είναι μια πρωτεΐνη της LDL που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό αυτού του σωματιδίου. Ιστορικά, η apoB αίματος, που μετράει την LDL στο αίμα, πιστευόταν ότι είναι συνέπεια του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή apoB αίματος μπορεί να είναι τόσο αιτία όσο και συνέπεια του διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα ευρήματα έχουν επιβεβαιωθεί από μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες.

Μια πρόσφατη ανάλυση 67 μελετών έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα -βρίσκονται κυρίως στο ιχθυέλαιο, το EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και το DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ)- συνδέονται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για να κατανοηθεί πώς τα επίπεδα apoB και τα ωμέγα-3 στο αίμα μπορούν να ρυθμίσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, μια ερευνητική ομάδα στρατολόγησε 40 υγιείς εθελοντές που δεν έπαιρναν φάρμακα για να συμμετάσχουν σε μια κλινική μελέτη στο Institut de recherche clinique de Montréal μεταξύ 2013 και 2019. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν παρέμβαση 12 εβδομάδων με συμπλήρωμα ωμέγα-3 περιεκτικότητας 2,7 γραμμαρίων EPA και DHA την ημέρα, διατηρώντας παράλληλα τη συνήθη διατροφή τους. Εξετάστηκε ο μεταβολισμός των υδατανθράκων και του λίπους και οι φλεγμονώδεις αποκρίσεις των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα στον λιπώδη ιστό πριν και μετά τη λήψη συμπληρωμάτων EPA και DHA.

Η φλεγμονή είναι ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός που βοηθά το σώμα μας να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Ωστόσο, όταν επιμένει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και χωρίς μόλυνση, προάγει την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει εάν η LDL θα μπορούσε να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή στον λιπώδη ιστό των συμμετεχόντων και εάν το EPA και το DHA θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν αυτό.

Υποσχόμενες ανακαλύψεις

Πριν από τα συμπληρώματα EPA και DHA, τα άτομα με υψηλή apoB αίματος είχαν υψηλότερη φλεγμονή του λιπώδους ιστού από τα άτομα με χαμηλή apoB αίματος. Η φλεγμονή του λιπώδους ιστού σε άτομα με υψηλή apoB αίματος συσχετίστηκε με ανωμαλίες στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά.

Η λήψη συμπληρωμάτων EPA και DHA για τρεις μήνες μείωσε την ικανότητα της LDL να προκαλεί φλεγμονή στον λιπώδη ιστό των συμμετεχόντων. Εξάλειψε επίσης τη σχέση μεταξύ της φλεγμονής του λιπώδους ιστού που προκαλείται από την LDL ή άλλους μεταβολικούς και μικροβιακούς παράγοντες.

Επιπλέον, τα EPA και DHA βελτίωσαν την ικανότητα των συμμετεχόντων να εκκρίνουν ινσουλίνη ως απόκριση στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να αποβάλλουν το λίπος από το αίμα τους μετά την κατάποση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Όσο περισσότερα EPA και ειδικά DHA, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών. Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε δύο άρθρα στο περιοδικό Scientific Reports το 2023 και το 2024.

Απαραίτητα λιπαρά

Το EPA και το DHA πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής μας καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει σε επαρκείς ποσότητες. Το Ίδρυμα Καρδιάς και Εγκεφαλικού του Καναδά συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα, ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγγα, ο σολομός και το σκουμπρί. Αυτή η πρόσληψη μπορεί να παρέχει περίπου τρία γραμμάρια EPA και DHA την εβδομάδα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να βρεθούν σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο και εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα δεν μετατρέπει τα φυτικά ωμέγα-3 σε επαρκείς ποσότητες των EPA και DHA.

Σύμφωνα με το Health Canada, μια πρόσληψη έως και πέντε γραμμαρίων EPA και DHA την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη και διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, της γνωστικής υγείας, της λειτουργίας του εγκεφάλου και της ισορροπίας της διάθεσης στους ενήλικες. Τα EPA και DHA μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον πόνο που σχετίζεται με τους ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι μια άλλη πηγή EPA και DHA. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επαληθεύσετε ότι αυτά τα συμπληρώματα έχουν λάβει τη διεθνώς επαληθευμένη πιστοποίηση Ωμέγα-3 (IVO) ή άλλη πιστοποίηση που διασφαλίζει ότι το συμπλήρωμα συμμορφώνεται με τα υψηλότερα πρότυπα καθαρότητας και ισχύος ωμέγα-3 παγκοσμίως.

Δείτε επίσης