Άνοια: Kαι η ελαφριά άσκηση επιβραδύνει τη γνωστικής εξασθένηση

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και στο Πανεπιστήμιο Wake Forest διαπίστωσαν ότι τόσο η άσκηση χαμηλής όσο και η μέτριας-υψηλής έντασης θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στην καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε ως δύο άρθρα στο Alzheimer’s and Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, περιγράφει τα αποτελέσματα της μελέτης EXERT (Exercise in Adults with Mild Memory Problems), μιας κλινικής δοκιμής πολλαπλών τοποθεσιών για άσκηση χαμηλότερης ή μέτριας-υψηλής έντασης σε καθιστικούς ηλικιωμένους ενήλικες με αμνησιακή ήπια γνωστική εξασθένηση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με ένα υπάρχον σύνολο δεδομένων συγκρίσιμων ατόμων που έλαβαν μόνο τη συνήθη φροντίδα, όπως τακτικούς ελέγχους με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και διαχείριση φαρμάκων.

Διαπιστώθηκε:

Στους συμμετέχοντες στο EXERT, η γνωστική λειτουργία παρέμεινε σταθερή για 12 μήνες τόσο στις ομάδες άσκησης χαμηλής όσο και στις ομάδες άσκησης μέτριας-υψηλής έντασης.

Και οι δύο μορφές άσκησης συσχετίστηκαν με σημαντικά μικρότερη γνωστική εξασθένηση για 12 μήνες σε σύγκριση με άτομα που δεν συμμετείχαν στη μελέτη άσκησης.

Και οι δύο ομάδες άσκησης EXERT έτειναν να εμφανίζουν μικρότερη απώλεια όγκου εγκεφάλου σε διάστημα 12 μηνών, συμπεριλαμβανομένου του προμετωπιαίου φλοιού.

Τα άτομα με αμνησιακή ήπια γνωστική εξασθένηση, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από παράπονα μνήμης και αντικειμενική έκπτωση μνήμης, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ, με περίπου το 16% των ατόμων με αυτήν την πάθηση να εξελίσσονται σε Αλτσχάιμερ κάθε χρόνο.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για να παρέμβουμε σε αυτόν τον πληθυσμό, επειδή δεν έχουν ακόμη άνοια, αλλά διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο», δήλωσε ο Aladdin Shadyab κύριος συγγραφέας μιας από τις νέες δημοσιεύσεις και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας του UC San Diego. «Μαζί, αυτά τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ακόμη και η άσκηση χαμηλής έντασης μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση σε ηλικιωμένους ενήλικες που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική για τη γνωστική υγεία, τα στοιχεία είναι ανάμεικτα και απαιτούνται μεγάλες, καλά σχεδιασμένες μελέτες για την πλήρη κατανόηση των πιθανών οφελών της άσκησης για ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια γνωστική έκπτωση.

Η EXERT ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες κλινικές δοκιμές άσκησης. Περιελάμβανε σχεδόν 300 ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση που έκαναν καθιστική ζωή, οι οποίοι τυχαία ανατέθηκαν είτε σε μέτριας-υψηλής έντασης αερόβια προπόνηση είτε σε δραστηριότητες διατάσεων, ισορροπίας και εύρους κίνησης χαμηλότερης έντασης. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την άσκηση που τους είχε ανατεθεί 3-4 φορές την εβδομάδα για 12 μήνες υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευτή, και η μελέτη περιελάμβανε επίσης τακτικές αξιολογήσεις της γνωστικής λειτουργίας και του όγκου του εγκεφάλου.

«Η EXERT είναι μια μελέτη ορόσημο επειδή είναι η μεγαλύτερη αυστηρή δοκιμή άσκησης που έχει διεξαχθεί ποτέ σε ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση», δήλωσε η Laura Baker, κύρια ερευνήτρια της μελέτης και καθηγήτρια γεροντολογίας. «Η άσκηση έχει τεκμηριωμένα οφέλη για σχεδόν κάθε πτυχή της ανθρώπινης υγείας, αλλά εξακολουθούμε να αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες της άσκησης ως φάρμακο για ηλικιωμένους με προβλήματα μνήμης».

Αν και οι ερευνητές ανέμεναν να δουν περαιτέρω γνωστική εξασθένηση στους συμμετέχοντες στην EXERT, στην πραγματικότητα διαπίστωσαν ότι η γνωστική λειτουργία παρέμεινε σταθερή και για τις δύο ομάδες άσκησης κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αυτό υποδηλώνει ότι τόσο η άσκηση χαμηλότερης όσο και η υψηλότερης έντασης θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση. Μια άλλη πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα είναι ότι η ίδια η συμμετοχή στην έρευνα, ανεξάρτητα από τη θεραπεία, μπορεί να προσφέρει προστασία από τη γνωστική εξασθένηση λόγω της πνευματικής και κοινωνικής διέγερσης που εμπλέκεται.

Συνολικά, τα ευρήματα και των δύο μελετών μαζί υποδηλώνουν ότι η άσκηση μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη, ασφαλής και εφικτή στρατηγική για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου και την πρόληψη της συνεχιζόμενης γνωστικής εξασθένησης για ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Περισσότερες πληροφορίες: 1. Effects of exercise on cognition and Alzheimer’s biomarkers in a randomized controlled trial of adults with mild cognitive impairment: The EXERT study. Alzheimer’s & Dementia, 2025; 21 (4) DOI: 10.1002/alz.14586. 2. Effects of exercise versus usual care on older adults with amnestic mild cognitive impairment: EXERT versus ADNI. Alzheimer’s & Dementia, 2025; 21 (4) DOI: 10.1002/alz.70118.

Δείτε επίσης