Η άσκηση ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου όταν οι κετόνες είναι χαμηλές

Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για το σώμα μας, αλλά τι γίνεται με τον εγκέφαλό μας; Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι υποδηλώνει ότι η άσκηση παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της οξυδερκούς νοητικής κατάστασης, ακόμη και όταν μία από τις βασικές πηγές ενέργειας του εγκεφάλου δεν είναι διαθέσιμη.

Η μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές Taylor Kelty και R. Scott Rector, προσφέρει μια νέα εικόνα για την υγεία του εγκεφάλου και υποδηλώνει ότι η άσκηση θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Με τον αριθμό των Αμερικανών που αναμένεται να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ να υπερδιπλασιάζεται έως το 2060, αυτή η έρευνα εγείρει μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα: Θα μπορούσε η τακτική σωματική δραστηριότητα να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της μνήμης και της γνωστικής απόδοσης καθώς μεγαλώνουμε;

Όταν το σώμα εξαντλεί τα συνήθη καύσιμα του -γλυκόζη- το συκώτι παράγει κετόνες, μια εναλλακτική πηγή ενέργειας που βοηθά στην τροφοδοσία του εγκεφάλου. Αυτά τα μόρια υποστηρίζουν τη γνωστική μνήμη, τη μάθηση και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Αλλά τι συμβαίνει όταν το συκώτι δεν μπορεί να παράγει αρκετά από αυτά; Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην αντιστάθμιση αυτής της έλλειψης κετονών;

Οι Kelty και Rector ήταν αποφασισμένοι να το ανακαλύψουν. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τι συμβαίνει όταν η παραγωγή κετονών περιορίζεται στο ήπαρ. Όπως αναμενόταν, το αποτέλεσμα ήταν μια αισθητή μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της μνήμης. Αλλά τότε, συνέβη κάτι αξιοσημείωτο: Η άσκηση κατάφερε να βοηθήσει στην αντιστροφή μέρους της γνωστικής παρακμής, ακόμη και με μειωμένη παραγωγή κετονών.

«Μπαίνοντας στη μελέτη, σκεφτήκαμε ότι με λιγότερες κετόνες και τις γνωστικές βλάβες που προκαλεί, η άσκηση μπορεί να μην είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτή την βλάβη», δήλωσε η Kelty. «Αλλά φαίνεται ότι η άσκηση είναι τόσο ισχυρή που υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί που συμβαίνουν στον εγκέφαλο που του επιτρέπουν να παρακάμπτει αυτές τις βλάβες και να εξακολουθεί να λαμβάνει τα οφέλη από την άσκηση».

Ο Rector, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, τόνισε την πολυπλοκότητα των επιδράσεων της άσκησης. «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι η άσκηση ωφελεί το σώμα με πολλούς τρόπους, ακόμη και όταν δεν κατανοούμε πλήρως όλους τους μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται», δήλωσε ο Rector. «Ακόμα και όταν αφαιρούμε μια μόνο οδό, η άσκηση κάνει τόσα πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό αυτών των ελλείψεων».

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για άτομα με ηπατικές παθήσεις που εμποδίζουν το σώμα να παράγει κετόνες.

Η Kelty επεσήμανε ότι ο αναδυόμενος τομέας της έρευνας ήπατος-εγκεφάλου αρχίζει να δείχνει ότι τα άτομα με σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. «Εάν η παραγωγή κετονών στο ήπαρ διαταραχθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή αιτία γνωστικής παρακμής, οδηγώντας τελικά σε παθήσεις όπως η άνοια», δήλωσε η Kelty.

Ιδανικά, αυτή η έρευνα βοηθά στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της παραγωγής κετονών στην υγεία του εγκεφάλου και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η άσκηση.

«Υπάρχουν τόσα πολλά που ανακαλύπτουμε ακόμα, και με όλους τους υπερσύγχρονους πόρους και τις διεπιστημονικές συνεργασίες είναι συναρπαστικό να σκεφτόμαστε πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η έρευνα στη συνέχεια», δήλωσε η Kelty. «Η άσκηση θα μπορούσε να είναι ένα βασικό κομμάτι του παζλ για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε».

Ο Rector δήλωσε ότι είναι περήφανος που αποτελεί μέρος μιας κοινότητας που καθιστά δυνατή μια τέτοια έρευνα.

Περισσότερες πληροφορίες: Cognitive impairment caused by compromised hepatic ketogenesis is prevented by endurance exercise. The Journal of Physiology, 2025; DOI: 10.1113/JP287573.

Δείτε επίσης