Η καθημερινή έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών ειδών οικιακής χρήσης θα μπορούσε να συνδεθεί με περισσότερους από 365.000 θανάτους από καρδιακές παθήσεις παγκοσμίως μόνο το 2018, δείχνει μια νέα ανάλυση δημογραφικών ερευνών.
Ενώ οι χημικές ουσίες, που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις, χρησιμοποιούνται ευρέως παγκοσμίως, οι πληθυσμοί της Αφρικής, της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής υπέστησαν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του αριθμού των θανάτων από άλλους -περίπου το ήμισυ του συνόλου.
Για δεκαετίες, οι ειδικοί έχουν συνδέσει τα προβλήματα υγείας με την έκθεση σε ορισμένες φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται σε καλλυντικά, απορρυπαντικά, διαλύτες, πλαστικούς σωλήνες, εντομοαπωθητικά και άλλα προϊόντα. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται σε μικροσκοπικά σωματίδια και καταπίνονται, μελέτες τις έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων που κυμαίνονται από την παχυσαρκία και τον διαβήτη έως τα προβλήματα γονιμότητας και τον καρκίνο.
Με επικεφαλής ερευνητές στο NYU Langone Health, η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα είδος φθαλικού εστέρα που ονομάζεται δι-2-αιθυλεξυλ φθαλικό (DEHP), που χρησιμοποιείται για να κάνει τα δοχεία τροφίμων, τον ιατρικό εξοπλισμό και άλλα πλαστικά πιο μαλακά και πιο εύκαμπτα. Η έκθεση έχει αποδειχθεί σε άλλες μελέτες ότι προκαλεί μια υπερδραστήρια ανοσολογική απόκριση (φλεγμονή) στις αρτηρίες της καρδιάς, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Στη νέα τους ανάλυση, οι συγγραφείς εκτίμησαν ότι η έκθεση σε DEHP συνέβαλε σε 368.764 θανάτους, ή πάνω από το 10% όλων των παγκόσμιων θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις το 2018 μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας 55 έως 64 ετών. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό eBioMedicine.
«Επισημαίνοντας τη σύνδεση μεταξύ των φθαλικών ενώσεων και μιας κύριας αιτίας θανάτου σε όλο τον κόσμο, τα ευρήματά μας προσθέτουν στο τεράστιο σύνολο στοιχείων ότι αυτές οι χημικές ουσίες αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sara Hyman, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το οικονομικό βάρος που προέκυψε από τους θανάτους που εντοπίστηκαν στη μελέτη τους εκτιμήθηκε σε περίπου 510 δισεκατομμύρια δολάρια και μπορεί να έφτασε τα 3,74 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σε μια προηγούμενη μελέτη του 2021, η ερευνητική ομάδα συνέδεσε τις φθαλικές ενώσεις με περισσότερους από 50.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, κυρίως από καρδιακές παθήσεις, μεταξύ ηλικιωμένων Αμερικανών. Η τελευταία τους έρευνα πιστεύεται ότι είναι η πρώτη παγκόσμια εκτίμηση μέχρι σήμερα για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα -ή ακόμη και για οποιοδήποτε αποτέλεσμα στην υγεία- που προκύπτει από την έκθεση στις χημικές ουσίες, είπε η Hyman, η οποία είναι επίσης μεταπτυχιακή φοιτήτρια.
Για την έρευνα, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα υγείας και περιβάλλοντος από δεκάδες μελέτες πληθυσμού για να εκτιμήσει την έκθεση σε DEHP σε 200 χώρες και περιοχές. Οι πληροφορίες περιελάμβαναν δείγματα ούρων που περιείχαν χημικά προϊόντα διάσπασης που άφησε το πλαστικό πρόσθετο. Τα δεδομένα θνησιμότητας ελήφθησαν από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας, μια ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ που συλλέγει ιατρικές πληροφορίες παγκοσμίως για να εντοπίσει τάσεις στη δημόσια υγεία.
Μεταξύ των βασικών ευρημάτων, η μελέτη έδειξε ότι οι απώλειες στην Αφρική και στη συνολική περιοχή της Ανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής αντιπροσώπευαν, αντίστοιχα, το 30% και 25% της θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις που συνδέονται με το DEHP. Η Ινδία είχε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων με 39.677 θανάτους, ακολουθούμενη από το Πακιστάν και την Αίγυπτο.
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι καρδιακού θανάτου σε αυτούς τους πληθυσμούς παρέμειναν αληθείς ακόμη και αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν τη στατιστική τους ανάλυση ώστε να λάβουν υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού εντός της ηλικιακής ομάδας που μελετήθηκε.
Μια πιθανή εξήγηση, λένε οι συγγραφείς, είναι ότι αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά έκθεσης στις χημικές ουσίες, πιθανώς επειδή βιώνουν μια άνθηση στην παραγωγή πλαστικών, αλλά με λιγότερους περιορισμούς στην κατασκευή από άλλες περιοχές.
«Υπάρχει μια σαφής ανισότητα ως προς το ποια μέρη του κόσμου φέρουν το κύριο βάρος των αυξημένων καρδιακών κινδύνων από τις φθαλικές ενώσεις», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Leonardo Trasande. «Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμιους κανονισμούς για τη μείωση της έκθεσης σε αυτές τις τοξίνες, ειδικά σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ταχεία εκβιομηχάνιση και την κατανάλωση πλαστικού», πρόσθεσε ο Trasande, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU.
Ο Trasande είπε ότι η ανάλυση δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει ότι το DEHP άμεσα ή μόνο του προκάλεσε καρδιακές παθήσεις και ότι οι υψηλότεροι κίνδυνοι θανάτου δεν έλαβαν υπόψη άλλους τύπους φθαλικών ενώσεων. Ούτε συμπεριέλαβε τη θνησιμότητα μεταξύ ατόμων σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός θανάτων από καρδιακές παθήσεις που συνδέονται με αυτές τις χημικές ουσίες είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος, είπε.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν πώς οι μειώσεις στην έκθεση σε φθαλικές ενώσεις μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να επηρεάσουν τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας, καθώς και να επεκτείνουν τη μελέτη σε άλλες ανησυχίες για την υγεία που προκαλούν οι χημικές ουσίες, όπως ο πρόωρος τοκετός.
Περισσότερες πληροφορίες: Phthalate exposure from plastics and cardiovascular disease: global estimates of attributable mortality and years life lost, eBioMedicine (2025). DOI: 10.1016/j.ebiom.2025.105730.